4 uitdagingen bij een snelle groei van een productiebedrijf

Bij veel productiebedrijven is massa uiteindelijk kassa. Des te meer producten van de band rollen, des te meer winst er behaald wordt. Dit is het uiteindelijke doel van elk productiebedrijf, maar is veelal makkelijker gezegd dan gedaan. Voor elk productiebedrijf gaat een snelle groei namelijk met de nodige uitdagingen gepaard.

Uitdaging 1: gebrek aan (goed) personeel

Het is in veel markten momenteel een ware uitdaging; het aantrekken van goed personeel. Ook het behouden van goed personeel is voor meer en meer bedrijven een uitdaging. Toch heb je als productiebedrijf goed personeel nodig. Dit personeel moet de machines aansturen, processen optimaliseren en eventuele controles uitvoeren.

Is het niet mogelijk om dit allemaal door kunstmatige intelligentie over te laten nemen? Nee, dat is maar tot op zekere hoogte mogelijk. Het is zeker mogelijk om hiermee processen te optimaliseren, maar in veel productiebedrijven blijft menselijke input vereist.

Uitdaging 2: extra kapitaal nodig

Voor een snelle groei is altijd kapitaal nodig. Kapitaal om te kunnen groeien én kapitaal om de groei te kunnen behouden. Je zou daarom, als baas van een productiebedrijf, op zoek naar extra kapitaal moeten gaan.

Anno 2024 heb je hier gelukkig meerdere mogelijkheden voor. Je kunt samenwerken met een externe investeerder, een crowdfunding actie opstarten of zelf kapitaal inbrengen. De vorm van financiering maakt eigenlijk niet uit, zolang het maar duurzaam is.

4 uitdagingen bij een snelle groei van een productiebedrijf

Uitdaging 3: extra machines nodig

In een productiebedrijf spelen machines een essentiële rol. De machines produceren echt, terwijl de mensen de machines ‘alleen maar’ aansturen. Om de groei in goede banen te leiden, moet je daarom in de juiste machines investeren. Je hebt wellicht nieuwe machines nodig of je moet je huidige machines upgraden.

Met alleen machines ben je er echter nog niet. Je hebt ook kogellagers van hoge kwaliteit, reserveonderdelen en de juiste machinesoftware nodig. Uiteraard heb je ook hier kapitaal voor nodig. Deze uitdaging gaat dan ook hand in hand met bovenstaande uitdaging.

Uitdaging 4: het overzicht behouden

Bij een snelle groei komt er van alles op je af. Je krijgt met allerlei randzaken en dus ook bovenstaande uitdagingen te maken. Dit maakt het een forse uitdaging om het overzicht te behouden. Gelukkig heb je ook hier meerdere mogelijkheden voor. Zet bijvoorbeeld AI, optimaliseer de processen en zet de juiste mensen op de juiste plek. Zolang je het gewenste overzicht behoudt, ligt de wereld aan je voeten.