Beste afwasborstel van 2024

Laatst bijgewerkt op 16 april 2024

Een afwasborstel lijkt een simpel product te zijn, maar dat is allerminst het geval. Kijk maar eens naar de moderne varianten; deze zijn stuk voor stuk slim vormgegeven, ergonomisch en handig in gebruik. Daarvoor is het wel zaak om voor de beste afwasborstel van 2024 te kiezen! Niet geheel toevallig ben ik voor jou alvast op zoek naar de beste varianten gegaan. Mijn bevindingen deel ik graag met je in dit artikel.

Top 5 beste afwasborstels van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste afwasborstels geselecteerd, evenals de beste prijs per afwasborstel:


5 beste afwasborstels besproken: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over de beste afwasborstel en de andere afwasborstels uit mijn top 5!

1. Joseph Joseph Edge Vaatwasborstel

€13,49
€19,37
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

Mijn ervaringen met de Joseph Joseph Edge Vaatwasborstel

Toen ik de Joseph Joseph Edge Vaatwasborstel voor het eerst zag, sprak ‘ie mij direct aan. Dit kwam voornamelijk door de unieke vormgeving en de ingebouwde gootsteensteun. Al snel bleek dat deze afwasborstel inderdaad volledig aan mijn eisen voldoet. Ik vind het dan ook met grote afstand de beste afwasborstel van 2024. Hij ligt lekker in de hand, is van een groot schrokvlak voorzien en is handig ‘op te bergen’ in je keuken. Je laat ‘m dankzij de steun immers erg eenvoudig – en strak – op de rand van de gootsteen rusten.

De belangrijkste voordelen van de Joseph Joseph Edge Vaatwasborstel

Het design vind ik één van de grootste voordelen. Deze beste afwasborstel van 2024 ligt heerlijk in de hand, is dus eenvoudig op te bergen en is in een strakke kleur uitgevoerd. Met name als je een donkergekleurde keuken hebt, valt ‘ie hierdoor een stuk minder op. Deze afwasborstel is bovendien ruimtebesparend en van een uitmuntende kwaliteit. Dit laatste merk je overduidelijk aan de lange levensduur.

Wat je verder nog moet weten over de Joseph Joseph Edge Vaatwasborstel

 • Niet de goedkoopste variant. Graag wil ik wel nog even benoemen dat dit niet de goedkoopste variant is. Voor deze afwasborstel betaal je meer dan €20, maar daarvoor krijg je dus wel het beste van het beste.
 • Zeer goed beoordeeld. Bij Bol vind je tientallen reviews over deze afwasborstel terug. Hierbij valt de positiviteit direct op; men is het unaniem eens dat deze afwasborstel geweldig is.

2. CC Hansen 3 x afwasborstel

Mijn persoonlijke ervaringen met de CC Hansen 3 x afwasborstel

Een gekend nadeel van een afwasborstel is de slijtage. Een afwasborstel gaat simpelweg maar een beperkte tijd mee, waardoor je na verloop van tijd een nieuwe afwasborstel nodig hebt. Om dit probleem op te lossen, raad ik je graag de CC Hansen 3 x afwasborstel aan. Als je voor deze variant kiest, krijg je namelijk 3 afwasborstels geleverd. Super handig én duurzaam.

De belangrijkste voordelen van de CC Hansen 3 x afwasborstel

Het belangrijkste voordeel vind ik de samenstelling. Je krijgt maar liefst 3 afwasborstels tot je beschikking, waardoor je de komende jaren geen nieuwe variant nodig hebt. De 3 afwasborstels zijn volledig gelijk aan elkaar, liggen heerlijk in de hand en zien er ook nog fraai uit. Dankzij de gebogen steel is het een fluitje van een cent om de vaat te doen.

Wat je verder nog moet weten over de CC Hansen 3 x afwasborstel

 • Zachte kwaliteitsharen. Een belangrijke eigenschap van deze afwasborstel vind ik de zachte kwaliteitsharen. Door deze haren geniet je van een perfecte afwas en van een lange levensduur.
 • Betaalbaar. Mij is ook opgevallen dat de CC Hansen 3 x afwasborstel betaalbaar is. Voor deze set van 3 afwasborstels betaal je slechts €20.

3. Sorbo Set Smartbrush afwasborstels

Mijn persoonlijke ervaringen met de Sorbo Set Smartbrush afwasborstels

In de inleiding gaf ik het al aan: een afwasborstel lijkt simpel te zijn, maar is dat allerminst. Dat bewijst het merk Sorbo overduidelijk met de Sorbo Set Smartbrush afwasborstels. Deze set van 2 afwasborstels is ontzettend handig in gebruik, gaat lang mee en ligt heerlijk in de hand. Ook is ‘ie van een paar handige extra’s voorzien, waaronder een ophangoog.

De belangrijkste voordelen van de Sorbo Set Smartbrush afwasborstels

Een groot pluspunt vind ik dat je direct 2 borstels geleverd krijgt. Je kunt hierdoor nú en in de komende maanden probleemloos de vaat doen. Hierbij geniet je vooral van veel gemak, aangezien deze borstels over een handige gebogen steel beschikken. Met dank aan deze steel hou je moeiteloos de totale controle tijdens het doen van de vaat. Verder geniet je van de softgrip handgreep; dit brengt extra veel comfort met zich mee.

Wat je verder nog moet weten over de Sorbo Set Smartbrush afwasborstels

 • Top kwaliteit. Zelf heb ik opgemerkt dat de kwaliteit van deze afwasborstels top is. Dit blijkt overigens ook uit de vele positieve beoordelingen van andere gebruikers. De meeste gebruikers lopen weg met deze prima afwasborstel.
 • Makkelijk op te bergen. Dit zijn relatief kleine afwasborstels, waardoor je ze makkelijk op kunt bergen. Je legt ‘m eenvoudig in de gootsteen of bergt ‘m in een kastje op.

4. SNTIALS Afwasborstel

Mijn persoonlijke ervaringen met de SNTIALS Afwasborstel

Toen ik de SNTIALS Afwasborstel voor het eerst zag, wist ik niet zo goed wat is er van moest denken. Toen ik ‘m eenmaal zelf gebruikte, werd ik laaiend enthousiast. Deze afwasborstel ligt heerlijk in de hand, is fijn te ‘besturen’ en doet zijn werk uitmuntend. Bovendien kreeg ik minder last van m’n handen, aangezien je deze afwasborstel op een toch wel unieke manier vast moet houden.

De belangrijkste voordelen van de SNTIALS Afwasborstel

Met de SNTIALS Afwasborstel haal je een volwaardige en handige afwasborstel in huis. Hij ligt heerlijk in de hand, is eenvoudig te vullen met afwasmiddel en is super hygiënisch. Je handen worden namelijk nooit vies, terwijl deze afwasborstel ook nog van een opvangbakje voorzien is. Verder geniet je bij deze handige afwasborstel van een zeer strak design.

Wat je verder nog moet weten over de SNTIALS Afwasborstel

 • Geweldige kwaliteit. De SNTIALS Afwasborstel gaat ontzettend lang mee ten gevolge van de geweldige kwaliteit. Ook het opvangbakje behorende bij deze afwasborstel draagt bij aan de kwaliteit (en het gemak!).
 • Eenvoudig bij te vullen. Dit is een afwasborstel met ingebouwd reservoir, waarin je dus eenvoudig afwasmiddel kunt gieten. Als je dat hebt gedaan, is het doen van de afwas nóg makkelijker.

5. Hazlö Afwasborstel

€16,99
Op voorraad
Bol.com

Mijn persoonlijke ervaringen met de Hazlö Afwasborstel

Wat voor bovenstaande afwasborstel geldt, geldt ook voor de Hazlö Afwasborstel. Op voorhand wist ik niet zo goed wat ik hier nou van moest denken. Al snel bleek dat ook deze variant volledig aan mijn verwachtingen en eisen voldoet. Deze afwasborstel is handig in gebruik, is super hygiënisch en doet zijn werk al met al uitmuntend. Onder aan de streep is dat uiteraard waar het om draait bij een afwasborstel.

De belangrijkste voordelen van de Hazlö Afwasborstel

Een van de grootste voordelen vind ik toch wel het gemak. Vul het reservoir van deze borstel met afwasmiddel, schrob de borden schoon en geniet hierbij van de gewenste hygiëne. Je geniet van een snel vaatresultaat zonder hiervoor echte moeite te hoeven doen. Bij het volgende gebruik vul je het afwasmiddel weer eenvoudig bij; zo makkelijk kan het leven zijn met deze afwasborstel.

Wat je verder nog moet weten over de Hazlö Afwasborstel

 • In 2 kleuren te verkrijgen. Spreekt deze handige afwasborstel je aan? Dan wijs ik je graag op het aanbod bij Bol; je kunt deze borstel namelijk in 2 verschillende kleuren bestellen.
 • Geweldige borstelharen. De borstelharen vind ik eveneens een groot pluspunt van de Hazlö Afwasborstel. Deze borstelharen zijn flexibel en stevig, waardoor je van het perfecte resultaat én een lange levensduur geniet.
Beste afwasborstel

Hoe heb ik de beste afwasborstels geselecteerd?

Proberen, vergelijken, nog eens proberen en nog eens vergelijken. Dat is uiteindelijk de manier geweest waarop ik de beste afwasborstel aan heb kunnen wijzen. Uiteindelijk ben ik mede door het doen van de vergelijkingen in staat geweest om een complete top 5 samen te stellen. Graag raad ik je de bovenstaande afwasborstels met veel plezier aan!

Voor wie is een goede afwasborstel geschikt?

Eigenlijk is een goede afwasborstel voor elk huishouden geschikt. Ook als je een vaatwasser hebt, heb je veel baat bij een goede afwasborstel. Je moet immers altijd wel een bord schoonmaken, een kopje schoonmaken of een broodmes schoonmaken. Daar heb je een handige afwasborstel voor nodig.

Heb je geen vaatwasser? Dan is de combinatie van een goed afdruiprek en de beste afwasborstel van 2024 zelfs onmisbaar.

Zijn alle afwasborstels geschikt?

Nee, het is zeker niet zo dat alle afwasborstels geschikt zijn. Tijdens mijn onderzoek heb ik opgemerkt dat veel afwasborstels niet doen wat ze moeten doen. Ze zijn onhandig in gebruik, liggen niet fijn in de hand of zijn van een matige kwaliteit. Ook heb ik opgemerkt dat sommige afwasborstels maar kort meegaan. Zonde van je geld en ook niet echt duurzaam te noemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een nieuwe afwasborstel?

 • Lange levensduur. Als je voor één van bovenstaande afwasborstels kiest, geniet je vooral van een lange levensduur. De borstel gaat jarenlang mee, waardoor je maar één keer in de zoveel tijd een investering hoeft te doen.
 • Handig in gebruik. De betere afwasborstels zijn ook allemaal handig in gebruik. Ze liggen prettig in de hand en zijn hierdoor fijn te ‘bedienen’. Je maakt hiermee de vaat overigens ook nog een heel stuk sneller schoon dan normaal.
 • Onmisbaar keukenaccessoire. Een bijkomend ‘voordeel’ is dat een afwasborstel een onmisbaar keukenaccessoire is. Elk huishouden heeft baat bij zo’n borstel, ongeacht of je wel of geen vaatwasser hebt.
 • Eenvoudig op te bergen. Als je voor de beste afwasborstel van 2024 kiest, geniet je ook nog van een eenvoudige opbergmogelijkheid. Dit is wel per variant verschillend, maar je kunt ‘m hoe dan ook eenvoudig opbergen.
 • Relatief prijzig. Je moet wel even goed naar de prijzen van de afwasborstels kijken. Als je voor het beste van het beste wilt gaan, moet je namelijk relatief diep in de buidel tasten. Dit houdt je wellicht in eerste instantie tegen. Toch raad ik je aan om in de beste afwasborstel te investeren!

Tips om een afwasborstel op de juiste manier te gebruiken

 • Gebruik de juiste techniek voor verschillende materialen: Gebruik zachte, cirkelvormige bewegingen voor kwetsbare materialen zoals glas of porselein om krassen te voorkomen. Voor hardnekkige vlekken op potten en pannen, gebruik je stevige, heen-en-weer bewegingen. Het aanpassen van je techniek zorgt voor effectieve reiniging zonder schade aan je vaat.
 • Laat de borstel tussen het gebruik door drogen: Zorg ervoor dat je afwasborstel volledig kan drogen tussen de gebruiken door om de groei van bacteriën en schimmel te voorkomen. Hang de borstel op of zet hem rechtop in een houder met de borstelkop naar boven gericht voor een goede luchtcirculatie.
 • Reinig de afwasborstel regelmatig: Een afwasborstel kan vet, voedselresten en bacteriën verzamelen. Week de borstel eens per week in een mengsel van warm water en azijn of gebruik een ontsmettingsmiddel om hem schoon en hygiënisch te houden. Spoel de borstel na het weken goed af met water.
 • Gebruik de achterkant van de borstelkop: Veel afwasborstels hebben een ontwerp waarbij de achterkant van de borstelkop kan worden gebruikt als een schraper voor hardnekkige vlekken. Dit is een handige manier om voedselresten te verwijderen zonder extra gereedschap te gebruiken.
 • Vervang de afwasborstel tijdig: Let op tekenen van slijtage, zoals uitvallende borstelharen of een permanente vervorming van de borstelkop. Een versleten borstel is minder effectief en kan zelfs krassen veroorzaken op je vaat. Door de borstel tijdig te vervangen, zorg je voor een continue effectieve en veilige reiniging.

Welke merken bieden goede afwasborstel aan?

In een ideale wereld kies je voor een Sorbo afwasborstel, Vigar afwasborstel, Joseph Joseph afwasborstel, Hazlö afwasborstel of SNTIALS afwasborstel. Met een borstel van één van deze merken ben je van de best mogelijke kwaliteit verzekerd!

Joseph Joseph Edge Vaatwasborstel
De Joseph Joseph Edge Vaatwasborstel is de beste afwasborstel van 2024

Hoe vind je de beste afwasborstel?

Een goede afwasborstel is dus onmisbaar in elk huis. Heb je dit ook door en wil je daarom een geschikte variant aanschaffen? Dan zou je de juiste vergelijking moeten maken. Hierbij wijs ik je graag op onderstaande aandachtspunten.

Soort afwasborstel

Maak een keuze tussen de twee soorten afwasborstels. Je kunt voor de normale en gangbare variant gaan, maar je kunt ook voor de nieuwe/moderne variant. De moderne variant is handig in gebruik en is eenvoudig te vullen met afwasmiddel. De normale en gangbare variant is vooral eenvoudig in gebruik. Aan jou de taak om de juiste afweging te maken.

Ergonomie

Bij een afwasborstel moet je goed naar de ergonomie kijken. Let goed op de afmetingen, op de handgreep, op het materiaal van de handgreep en op de vorm van de handgreep. Idealiter ligt een afwasborstel heerlijk in de hand, waardoor je pijnvrij en zonder andere klachten de vaat kunt doen.

Opbergen

Je moet ook even goed kijken naar het opbergen van de vaatborstel. Sommige afwasborstels zijn van een bijvoorbeeld een steun of een ophangoog voorzien. Dit is handig, maar is niet altijd gelukzalig. Bepaal daarom voor jezelf waar je op dit gebied waarde aan hecht.

Kwaliteit

Ga voor de beste afwasborstel van 2024. Dat is het enige dat ik je kan adviseren met betrekking tot de kwaliteit. Met zo’n borstel doe je langere tijd, geniet je van een snelle vaat en ook nog van veel gemak. Daarvoor wijs ik je dus vooral op de 5 bovenstaande varianten!

Prijs

Het prijskaartje is één van de belangrijkste eigenschappen. Tijdens mijn test heb ik namelijk opgemerkt dat je voor de betere varianten meer geld moet betalen. Juist daarom raad ik je aan om te durven investeren. Daar heb je op zowel korte- als op lange termijn het meeste profijt van.

Aanvullende producten voor je keuken

Met een afwasborstel geniet je in je keuken van veel meer gemak. Dat is ook het geval met goede snijplanken, een handige keukenmixer, een goed kelnersmes en afzuigkap 60 cm en een dubbele airfryer.

Veelgestelde vragen over afwasborstels

Hoe weet je wanneer het tijd is om je afwasborstel te vervangen?

Als de borstelharen van je afwasborstel beginnen uit te vallen, vervormd raken of als je merkt dat het niet meer zo effectief schoonmaakt als voorheen, is het tijd om hem te vervangen. Ook als er een onaangename geur blijft hangen ondanks het schoonmaken, is dat een teken dat je een nieuwe nodig hebt.

Kun je een afwasborstel in de vaatwasser schoonmaken?

Ja, je kunt je afwasborstel regelmatig in de vaatwasser plaatsen op het bovenste rek om hem grondig te reinigen en te ontsmetten. Dit helpt om voedselresten, vet, en bacteriën te verwijderen.

Is het beter om af te wassen met een borstel of een spons?

Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en de items die je wast. Een afwasborstel is geweldig voor het schrobben van potten en pannen en bereikt gemakkelijk hoeken en kieren. Een spons kan beter zijn voor delicate vaat en oppervlakken omdat het zachter is, maar het kan sneller bacteriën verzamelen.

Hoe desinfecteer je een afwasborstel zonder bleekmiddel?

Week de borstel in een mengsel van warm water en witte azijn of waterstofperoxide voor ongeveer 30 minuten. Spoel hem daarna grondig af met schoon water. Deze methoden zijn effectief in het doden van bacteriën zonder schadelijke chemicaliën.

Kun je een afwasborstel gebruiken voor iets anders dan afwassen?

Ja, afwasborstels zijn ook handig voor het schoonmaken van groenten met een dikke schil, zoals aardappelen of wortels, en kunnen worden gebruikt voor algemene schoonmaakklusjes rondom het huis, zoals het schrobben van tegelvoegen of kleine hoekjes en kieren.