Boxsprings en matrassen: Wat is het verschil?

Boxsprings en matrassen

Wordt het een boxspring of toch een bed met matras? Je slaapt een derde deel van je leven, dan wil je uiteraard wel de beste keuze maken voor een goede nachtrust. Is een moderne boxspring beter dan een traditioneel matras of juist andersom? Wat de verschillen en voordelen per type matras zijn kun je op deze pagina lezen.

Wat is een boxspring?

Een boxspring is eigenlijk een soort matras in twee delen. Er is een onderste laag met vering met een speciaal matras op deze laag. Daarmee is de vering zeer goed met een hoog ligcomfort. Eventueel is er ook nog een matras topper op de boxsprings te leggen. Er is geen ombouw nodig, het onderste element staat met poten direct op de vloer. Het geheel is doorgaans wat hoger dan een conventioneel bed. Als het een tweepersoons boxspring betreft zal deze opgedeeld zijn in twee afzonderlijke delen. Dit zal het ligcomfort per persoon verhogen, een matras topper is dan wel aan te bevelen.

Wat is een matras?

Is het nodig om uit te leggen wat een matras is? Niet helemaal, toch zijn er veel innovaties geweest op het gebied van materialen en technologie├źn waardoor het zeker de moeite waard is om het moderne matras wat nader te bekijken. Een matras kan met meerdere materialen zijn opgebouwd wat van invloed is op zaken als ligcomfort, ventilatie en levensduur. Er zijn matrassen met zones die meer of minder weerstand bieden voor optimale ondersteuning. De ouderwetse veren zijn vervangen door pocketvering die een stuk prettiger liggen. Een matras wordt geplaatst in een bedframe naar keuze en zal meestal voorzien zijn van een lattenbodem. Het oude bedspiraal komt nog maar zelden voor.

Wat is beter: een boxspring of matras?

Er zijn zowel goede als minder goede boxsprings, dit geldt ook voor matrassen. Steeds meer mensen kiezen voor een boxspring model maar er zijn ook zeker voordelen bij traditionele matrassen te benoemen. De ruimte onder het bed bijvoorbeeld of een lagere instap. Het is daarmee een persoonlijke keuze, het is wel aan te raden om voor kwaliteit te kiezen. Goedkoop is toch vaak duurkoop, dit betekent overigens niet dat je direct de hoofdprijs hoeft te betalen. Online kun je voor een scherpe prijs een uitstekend bed kopen waar je heerlijk op zult slapen. Als je op zoek bent naar een speciaal bed zoals een verstelbare rugleuning of een verrijdbaar bed laat je dan vooraf informeren over de mogelijkheden.

Scroll to top