Beste dunschiller van 2024

Laatst bijgewerkt op 16 april 2024

Voor het bereiden van een lekkere maaltijd heb je veel keukenbenodigdheden nodig. Wil je bijvoorbeeld een lekkere aardappelschotel op tafel zetten? Dan heb je een goede dunschiller nodig. Of wil je graag komkommers en courgette in je maaltijden verwerken? Ook dan heb je een goede dunschiller nodig. De beste dunschiller is al met al veelzijdig (en eenvoudig) te gebruiken in je keuken. In dit artikel deel ik graag mijn persoonlijke bevindingen met je over de beste dunschillers.

Top 5 beste dunschillers van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste dunschillers geselecteerd, evenals de beste prijs per dunschiller:


5 beste dunschillers besproken: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over de beste dunschiller en de andere dunschillers uit mijn top 5!

1. Lurch Super Spirali

€41,10
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

Mijn persoonlijke ervaringen met de Lurch Super Spirali

Enige tijd geleden kwam ik de Lurch Super Spirali voor het eerst tegen. Door de samenstelling sprak dit apparaat mij direct aan, maar het duurde een tijdje voordat ik ‘m uit kon proberen. Toen ik ‘m eenmaal uit mocht proberen, werd ik dolenthousiast. Deze dunschiller is veelzijdig inzetbaar, super eenvoudig in gebruik én voor veel groenten geschikt. Hij is bovendien door zowel links- als rechtshandigen te gebruiken.

De belangrijkste voordelen van de Lurch Super Spirali

Een van de grootste voordelen van deze dunschiller vind ik de veelzijdigheid. Deze dunschiller wordt met meerdere opzetstukken geleverd, waardoor je hier alle mogelijke groenten en dergelijke mee kunt snijden. Zelf heb ik dit ook gedaan; het schillen van zo’n beetje alles gaat super snel en eenvoudig. Nadien is deze beste dunschiller ook nog eenvoudig schoon te maken. Dát vind ik ook één van de grootste voordelen van deze handige dunschiller.

Wat je verder nog moet weten over de Lurch Super Spirali

 • Vaatwasbestendig. Het schoonmaken van deze dunschiller is eenvoudig, mede doordat meerdere onderdelen vaatwasbestendig zijn. Was de onderdelen in ieder geval met enige regelmaat af; dit is bevorderlijk voor de hygiëne en levensduur.
 • Stevig ontwerp. Toen ik deze dunschiller uitprobeerde, viel de stevigheid mij direct op. Het is een vrij zware dunschiller, terwijl ‘ie ook nog van antislipvoetjes voorzien is. Dit zorgt ervoor dat ‘ie 100% stabiel op je aanrecht blijft staan.

2. RÖR Solingen Dunschiller

Mijn persoonlijke ervaringen met de RÖR Solingen Dunschiller

De RÖR Solingen Dunschiller lijkt in de verste verte niet op bovenstaande variant. Toch heeft ook deze variant mij weten te verrassen. Dit komt onder meer door de eenvoud, de handzaamheid en de scherpte van het mes. Met deze dunschiller heb ik zelf eenvoudig onder meer groente, fruit en asperges van hun schil ontdaan. Dit doe je niet alleen snel, maar ook uiterst nauwkeurig.

De belangrijkste voordelen van de RÖR Solingen Dunschiller

Een van de grootste voordelen vind ik het prijskaartje. Voor deze dunschiller betaal je een fractie van bovenstaande variant. Prijstechnisch is deze variant dus interessant, terwijl hij ook nog meer dan prima zijn werk doet. Deze dunschiller schilt alles zeer nauwkeurig en precies, waardoor er zo min mogelijk sprake van voedselverspilling is. Deze dunschiller ligt ook nog eens heerlijk in de hand.

Wat je verder nog moet weten over de RÖR Solingen Dunschiller

 • In 2 varianten te verkrijgen. Zelf heb ik de rechtshandige variant gebruikt, aangezien ik rechtshandig bent. Bij mijn partner Bol is het echter ook mogelijk om deze dunschiller in de linkshandige variant te bestellen. Ideaal als je linkshandig bent.
 • Eenvoudig schoon te maken. De RÖR Solingen Dunschiller is volledig vaatwasserbestendig. Na het gebruik hoef je ‘m dus alleen maar in de vaatwasser te stoppen. Gemak dient de mens!

3. Bikolo® Dunschiller Set

Mijn persoonlijke ervaringen met de Bikolo® Dunschiller Set

Zelf ben ik nogal gek op koken. Ik hou ervan om een lekkere maaltijd op tafel te zetten, maar daarvoor heb ik wel meerdere benodigdheden nodig. Mede daarom was ik op voorhand erg enthousiast over de Bikolo® Dunschiller Set. Dit is nu nog steeds een set die ik gebruik! Ik vind het namelijk ideaal dat in deze set twee verschillende dunschillers te vinden zijn; een I-model en een Y-model. Het is hierdoor mogelijk om alle soorten groente en fruit te schillen.

De belangrijkste voordelen van de Bikolo® Dunschiller Set

Het belangrijkste voordeel van deze set vind ik toch wel de veelzijdigheid. De dunschiller met I-model gebruik ik voor het schillen van appels, aardappels en peren. De dunschiller met Y-model gebruik ik voor het schillen van onder meer courgettes en komkommers. Ongeacht wat voor maaltijd ik op tafel zet, heb ik één van deze dunschillers gebruikt. Super handig dus deze set.

Wat je verder nog moet weten over de Bikolo® Dunschiller Set

 • Met kookboek geleverd. Als je voor deze set van dunschillers kiest, krijg je hier nog een kookboek bij geleverd. Dit is wat mij betreft een leuke aanvulling op deze toch al interessante set.
 • Vaatwasserbestendig. Als je regelmatig een dunschiller gebruikt, zit je er niet op te wachten om ‘m elke keer zelf af te hoeven wassen. Deze set is gelukkig volledig vaatwasserbestendig!

4. Victorinox Dunschiller

Mijn persoonlijke ervaringen met de Victorinox Dunschiller

Wat ik zelf ‘lastig’ aan dunschillers vind, is dat er behoorlijk veel varianten staan. Mocht je voorkeur naar de normale variant uit willen gaan, wijs ik je graag op de Victorinox Dunschiller. Deze dunschiller heb ik zelf uit mogen proberen en dat stemde mij volledig tevreden. Deze dunschiller ligt prettig in de hand, is van een scherp gekarteld mes voorzien en is van absolute topkwaliteit. Dat komt, wat mij betreft, volledig door het merk Victorinox.

De belangrijkste voordelen van de Victorinox Dunschiller

Een van de grootste voordelen vind ik de veelzijdigheid. Deze dunschiller is namelijk voor zowel links- als rechtshandigen geschikt. Ongeacht wat je bent, hou je deze dunschiller aangenaam in de hand. Verder ben ik over het materiaalgebruik uiterst te spreken. Deze dunschiller is namelijk van RVS en kunststof gemaakt; de juiste materialen voor een goede dunschiller.

Wat je verder nog moet weten over de Victorinox Dunschiller

 • Erg goedkoop. Voor deze prima dunschiller betaal je nog geen €10. Hij is dus van een geweldige kwaliteit én kost je bijzonder weinig geld. Een absolute win-win situatie dus.
 • Veelzijdig inzetbaar. Deze dunschiller is niet alleen door iedereen te gebruiken, maar is ook voor verschillende keukenklussen te gebruiken. Door de slimme vorm van het mes kun je zo’n beetje alle groenten en fruit hiermee schillen.

5. Westmark Famos Dunschiller

Mijn persoonlijke ervaringen met de Westmark Famos Dunschiller

Toen ik de Westmark Famos Dunschiller voor het eerst zag, zette ik hier mijn vraagtekens bij. Deze dunschiller is namelijk wel erg goedkoop. Toen ik ‘m uit mocht proberen, werd ik des te verbaasder over het prijskaartje. Deze dunschiller doet zijn werk namelijk perfect, ligt heerlijk in de hand en is ook nog vaatwasserbestendig.

De belangrijkste voordelen van de Westmark Famos Dunschiller

Over de Westmark Famos Dunschiller ben ik persoonlijk erg te spreken. Dit komt onder meer door het voordelige prijskaartje en het gebruikte materiaal. Deze dunschiller is volledig van RVS gemaakt, waardoor ‘ie zeer goed tegen een stootje bestand is. Het gladde mes zorgt op zijn beurt voor een nauwkeurige en snelle schilbeurt. Ongeacht wat voor groenten of fruit je wilt schillen.

Wat je verder nog moet weten over de Westmark Famos Dunschiller

 • Idealiter met de hand afwassen. Het merk Westmark geeft aan dat deze dunschiller vaatwasserbestendig is, maar ik raad je toch aan om deze dunschiller even met de hand af te wassen. Dit kost iets meer tijd, maar je verlengt wel de levensduur hier aanzienlijk mee.
 • Opvallend goedkoop. Voor deze prima dunschiller betaal je nog geen €7. Dit prijskaartje verbaast mij keer op keer, aangezien de Westmark Famos Dunschiller echt prima zijn werk doet!
Beste dunschiller

Hoe heb ik de beste dunschillers geselecteerd?

Schillen, schillen en nog eens schillen. Dat is eigenlijk de manier waarop ik tientallen dunschillers aan een strenge keuring onderworpen heb. Hierbij heb ik naar het schilresultaat gekeken, evenals naar het gemak en de samenstelling van de dunschiller. Op basis van deze zaken heb ik uiteindelijk mijn top 5 van beste dunschillers samen kunnen stellen.

Voor wie is een goede dunschiller geschikt?

Eigenlijk voor iedereen is een goede dunschiller geschikt. Moet je wel eens groente of fruit van de schil ontdoen? Dan heb je een goede dunschiller nodig.

Het maakt hierbij niet uit wat voor soort kok je bent. Ongeacht of je nou een hekel aan koken hebt of dat je een hobby kok bent, heb je veel baat bij de beste dunschiller. Over alle voordelen van zo’n dunschiller vertel ik je hieronder iets meer.

Zijn alle dunschillers geschikt?

Nee, het is zéker niet zo dat alle dunschillers geschikt zijn. Tijdens mijn onderzoek heb ik meerdere dunschillers uitgeprobeerd die totaal niet fijn waren. Ze lagen niet lekker in de hand of waren helemaal niet scherp. Ook ben ik meerdere dunschillers tegengekomen die van een matige- tot slechte kwaliteit waren. Uiteraard heb ik deze dunschillers niet in mijn top 5 opgenomen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een dunschiller?

 • Zo min mogelijk voedselverspilling. Wil je bijvoorbeeld een komkommer van zijn schil ontdoen? Idealiter doe je dit zo nauwkeurig mogelijk, aangezien je daarmee zoveel mogelijk van de komkommer zelf overhoudt. Met de beste dunschiller geniet je dus van zo min mogelijk voedselverspilling.
 • Snel en eenvoudig. Een goede dunschiller is snel en eenvoudig in gebruik. Je hoeft de dunschiller alleen maar langs de schil heen te leiden. Het mes van de dunschiller doet de rest van het werk voor je.
 • Fijn te bedienen. Door de ergonomische vorm zijn de betere dunschillers erg fijn te bedienen. Deze dunschillers zijn licht van gewicht en prima te ‘sturen’. Dit komt uiteraard de nauwkeurigheid van het schillen ook ten goede.
 • Opvallend goedkoop. Wil je graag een nieuwe dunschiller aanschaffen? Zoals bovenstaande varianten laten zien, hoef je hier echt niet al te veel geld aan uit te geven. Voor slechts een paar euro kun je al een goede dunschiller aanschaffen.
 • Niet elke variant is voor iedereen geschikt. Je moet even goed naar het soort dunschiller kijken. Je kunt namelijk kiezen tussen dunschillers voor links- en rechtshandigen. Uiteraard is dit één van de punten die je goed op jezelf af moet stemmen.

Tips om een dunschiller op de juiste manier te gebruiken

 • Kies het juiste type dunschiller voor de taak: Er zijn verschillende soorten dunschillers beschikbaar, zoals de Y-dunschiller en de I-dunschiller. De Y-dunschiller is ideaal voor het schillen van rond fruit en groenten zoals appels en aardappelen, terwijl de I-dunschiller beter geschikt kan zijn voor langere groenten zoals wortels en komkommers. Experimenteer om te zien welke het beste werkt voor jouw specifieke snijtaak.
 • Houd de dunschiller correct vast voor meer controle: Voor de meeste dunschillers geldt dat je meer controle en stabiliteit hebt als je de dunschiller vasthoudt alsof je een potlood vasthoudt. Dit geeft je meer precisie bij het schillen en helpt vermoeidheid van de hand te voorkomen bij langdurig gebruik.
 • Gebruik een snijplank voor stabiliteit: Hoewel je met een dunschiller direct boven de gootsteen of een afvalbak kunt schillen, kan het gebruik van een snijplank onder het te schillen item voor extra stabiliteit zorgen. Dit helpt om gelijkmatigere schillen te krijgen en vermindert de kans op ongelukken.
 • Bewaar de dunschiller goed om de levensduur te verlengen: Spoel de dunschiller na elk gebruik af onder heet water om voedselresten en sap te verwijderen. Droog het vervolgens grondig af voordat je het opbergt. Zo voorkom je roest en behoud je de scherpte van het mesje. Overweeg om de dunschiller in een beschermhoes of op een veilige plaats in je keukenla te bewaren om het snijvlak te beschermen.
 • Onderhoud het mesje voor blijvende scherpte: Als je dunschiller niet meer zo goed werkt als voorheen, kan dit komen door een bot mesje. Sommige dunschillers hebben vervangbare mesjes, terwijl je bij anderen wellicht een nieuwe dunschiller moet aanschaffen. Het regelmatig vervangen of slijpen van het mesje (indien mogelijk) zorgt ervoor dat je dunschiller altijd klaar is voor gebruik.

Welke merken bieden goede dunschillers aan?

Kies met een gerust hart kies je voor een Brabantia dunschiller, Westmark dunschiller, Joseph Joseph dunschiller en Leifheit dunschiller. Ook kun je voor een Victorinox dunschiller, Rosle dunschiller en Tefal dunschiller kiezen.

Lurch Super Spirali
De Lurch Super Spirali is de beste dunschiller van 2024

Hoe vind je de beste dunschiller?

Een goede dunschiller is voor elke kok onmisbaar. Ook als je een hekel aan koken hebt en zo snel mogelijk een lekkere maaltijd op tafel wilt zetten. Een terechte vraag is wel wat voor jou nou de beste dunschiller is. Om het antwoord op die vraag te vinden, raad ik je aan om goed op onderstaande eigenschappen te letten.

Soort dunschiller & gewenste gebruik

Je moet allereerst een keuze maken tussen de soorten dunschillers. Je kunt onder meer kiezen tussen een I-model, een Y-model en een veelzijdige dunschiller. Mijn voorkeur gaat uit naar de veelzijdige dunschiller; zie maar de nummer 1 uit mijn top 5.

Wat voor jou de beste soort dunschiller is, hangt vooral van het gewenste gebruik af. Welke groenten en fruit wil je van zijn schil kunnen ontdoen? Als je dat weet, weet je ook welk soort dunschiller in jouw situatie het meest geschikt is.

Mesje

Bij elke dunschiller moet je goed naar het mesje kijken. Ben er sowieso zeker van dat het om een mesje van RVS gaat. Kijk ook goed naar de lengte van het mesje en naar het soort tanden. Je hebt onder meer de keuze tussen gekartelde en gladde tanden.

Bediening

Bij een dunschiller moet je ook goed naar de bediening kijken. Hoe groot en zwaar is de dunschiller? Is de dunschiller voor zowel links- als rechtshandigen geschikt? Van welk materiaal is het handvat gemaakt? Dit zijn allemaal belangrijke vragen waar je even goed naar moet kijken.

Kwaliteit & prijs

Tot slot wil ik je op zowel de kwaliteit als prijs wijzen. Daarover kan ik kort zijn: Kies voor één van bovenstaande varianten en investeer in de beste dunschiller. Daar heb je op termijn gewoonweg het meeste aan.

Aanvullende producten voor je keuken

Zoals ik eerder al aangaf, is een goede dunschiller onmisbaar. Dit geldt echter ook voor een goede mandoline, groentesnijder, kassschaaf, allesopener, blender to go, wafelijzer, keukengerei set en kelnersmes.

Veelgestelde vragen over dunschillers

Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn dunschiller te vervangen?

Wanneer je merkt dat het schillen meer kracht vereist of het resultaat ongelijkmatig wordt, is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe dunschiller. Een bot mesje kan het schilproces bemoeilijken en leiden tot onnodig verspilling van voedsel.

Kan ik een dunschiller gebruiken voor iets anders dan het schillen van groenten en fruit?

Ja, een dunschiller is ook ideaal voor het maken van dunne plakjes van harde kaas voor salades, het schaven van chocolade voor decoratie, of zelfs het dun snijden van groenten zoals courgette en wortel voor salades.

Is er een veilige manier om een dunschiller schoon te maken?

Voor het veilig reinigen van een dunschiller, spoel je deze af onder heet water direct na gebruik en gebruik je een borstel om eventuele overgebleven voedselresten te verwijderen. Droog het daarna goed af om roestvorming te voorkomen. Wees voorzichtig met het mesje om snijwonden te vermijden.

Hoe bewaar ik mijn dunschiller om de levensduur te verlengen?

Bewaar je dunschiller op een droge plaats, bij voorkeur in een lade met een beschermhoes over het mesje. Dit voorkomt niet alleen schade aan het mesje, maar ook ongelukken bij het grijpen in de lade.