Een blik op de vele soorten pannen voor in de keuken

Laatst bijgewerkt op 19 april 2024

Koken, koken en nog eens koken. Het is iets waar je niet aan ontkomt. In principe zou je elke avond in de keuken moeten staan. Of je moet het jezelf iets makkelijker maken, bijvoorbeeld in de vorm van afhaalgerechten. Is een optie, maar minder gezond en ook minder lekker. Het is vele malen verstandiger om zelf even je handen uit de mouwen te steken.

Daarbij kun je maar al te goed de juiste pannen gebruiken. Qua pannen kun je veel kanten op, waarover wij je in dit artikel graag iets meer uitleggen.

Veel verschillende materialen

Het is allereerst goed om te beseffen dat pannen in veel verschillende materialen aangeboden worden. Een van de opties die je hebt, is een RVS koekenpan. Met een RVS koekenpan geniet je van een prachtig design, lange levensduur en perfecte verdeling van de warmte. Je geniet hierdoor snel van een maaltijd die volledig naar wens is.

Een andere optie is een gietijzeren koekenpan. Dit is een koekenpan met een uniek design, een unieke structuur en een uitmuntende samenstelling. Gietijzer geleidt de warmte ook goed én blijft super lang mee. Een ander voordeel is dat gietijzer zelf een antiaanbaklaag creëert. Je hebt hierdoor minder vet en olie nodig om een lekkere maaltijd op tafel te kunnen zetten.

Veel soorten pannen

Het is ten tweede goed om te weten dat je uit veel soorten pannen kunt kiezen. De populairste pan hebben we hierboven al benoemd: de koekenpan. Dit is een pan waar je echt elk gerecht mee kunt bereiden; het is hierdoor sowieso dagelijks te gebruiken.

Je hebt uiteraard uit nog heel veel meer pannen de keuze. Zo kun je ook voor een wokpan kiezen, een steelpan, een braadpan en vele andere soorten pannen. Deze pannen zijn niet zozeer elke dag te gebruiken, maar dat hangt ook af van het gewenste gebruik. En van je smaakvoorkeuren met betrekking tot je maaltijden.

Veel soorten kookplaten

Wat de beste soort pan voor in je keuken is, hangt ook van je kookplaat af. Heb je bijvoorbeeld een inductie kookplaat? Dan heb je een inductie koekenpan, een inductie wokpan, inductie hapjespan en andere soorten speciale pannen nodig. Dit zijn pannen met magnetisch materiaal aan de onderzijde, waardoor de pan geschikt is voor een inductie kookplaat. Een dergelijke kookplaat werkt namelijk met een magnetisch veld.

Heb je een kookplaat met geïntegreerde afzuiging? Dan moet je voor zogeheten Downdraft pannen kiezen. Ons advies is om direct voor een complete Downdraft pannenset te gaan. Met zo’n set haal je alle pannen in huis die je maar nodig kunt hebben. Je hoeft hierdoor dus maar één keer een investering te doen!

Kijk goed naar het gewenste gebruik

Wij raden je vooral aan om goed naar het gewenste gebruik te kijken. Wat voor maaltijden wil je op tafel neerzetten? En welke pannen kun je daar het beste voor gebruiken? Als wij zo vrij mogen zijn: ga voor een complete set van pannen. Dan hoef je dus maar één investering te doen, terwijl de pannen ook nog subliem bij elkaar passen!