Beste filosofie boeken 2024

Laatst bijgewerkt op 8 mei 2024

De oorsprong van Filoblog.nl is in de filosofie terug te vinden. Filosofie vind ik één van de meest bijzondere thema’s in de maatschappij en is uiteraard een vrij breed begrip. Om meer inzicht in dit begrip te krijgen, raad ik je aan om de beste filosofie boeken te lezen. Maar, wat is nou het beste filosofie boek van 2024? Speciaal voor jou heb ik tientallen filosofie boeken gelezen, waardoor ik een top 5 samen heb kunnen stellen. Over deze 5 beste boeken over filosofie vertel ik je hieronder meer!

5 beste filosofie boeken van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste filosofie boeken geselecteerd, evenals de beste prijs per boek:


Top 5 beste filosofie boek: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over het beste filosofie boek en de andere boeken uit mijn top 5!

1. Verslaafd aan liefde

Mijn persoonlijke ervaringen met het Verslaafd aan liefde boek

Met veel plezier heb ik het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz gelezen. In dit boek ligt de focus volledig op het verkrijgen van zelfacceptatie en het ervaren van meer geluk in relaties. Vanuit filosofisch oogpunt zijn dit uiteraard hele interessante onderwerpen. Daar weet Jan Geurtz ook nog op een unieke manier een eigen draai aan te geven. Het boek leest makkelijk weg en uit alles blijkt dat Jan Geurtz veel kennis over deze onderwerpen heeft. Een leuk detail aan dit beste filosofie boek vind ik toevoeging van wat humor!

De belangrijkste voordelen van het Verslaafd aan liefde boek

Ga er even goed voor zitten en je leest dit boek in één ruk uit. Dit beste filosofie boek leest heerlijk weg en heeft ‘slechts’ 222 pagina’s. Dit aantal pagina’s spreekt mij persoonlijk aan; er wordt in het boek niet om zaken heen gedraaid. Geurtz is straight to the point en geeft je voortdurend nieuwe inzichten. Dit maakt dit beste filosofieboek wat mij betreft dan ook erg waardevol. Al met al raad ik je dit beste filosofieboek, voor slechts €22,99, van harte aan!

2. DRIVE: Train je stoïcijnse mindset

Mijn persoonlijke ervaringen met het DRIVE: Train je stoïcijnse mindset boek

Als je het over filosofie hebt, heb je het uiteraard over je mindset. Daar weet Mark Tuitert alles van; als ex-schaatser heeft hij jarenlang een krachtige mindset nodig gehad. In dit boek deelt hij al zijn ervaringen en beste tips met je. Je krijgt hierdoor een duidelijke indruk van wat een krachtige mindset is en wat je ervoor moet doen en laten om zo’n mindset te verkrijgen. Dit boek richt zich echter niet alleen op je mindset. Het boek geeft je ook alle handvatten om richting te geven aan je leven, om in actie te komen en om te accepteren dat je niet overal invloed op hebt.

De belangrijkste voordelen van het DRIVE: Train je stoïcijnse mindset boek

Een groot voordeel van het DRIVE: Train je stoïcijnse mindset boek vind ik de schrijver. Mark Tuitert is uiteraard geen filosoof, maar hij weet exact wat het belang van een gezond brein is. Tevens deelt hij in dit boek persoonlijk ervaringen met je; dat spreekt mij zelf altijd erg aan. Het boek heeft slechts 144 pagina’s, waardoor het geen overdreven dik boek is. Dit maakt het des te eenvoudiger om dit boek op je gemakje van A tot Z door te nemen. Voor dit filosofieboek betaal je slechts €21,50.

3. Socrates op sneakers

De naam van dit boek is behoorlijk geestig, waardoor ik op voorhand niet zo goed wist wat ik er van kon verwachten. Toen ik het Socrates op sneakers boek uiteindelijk las, gaf dit boek mij onwijs veel nieuwe inzichten. Met dit boek leer je namelijk volledig hoe je de juiste vragen kunt stellen. De schrijfster, Elke Wiss, heeft hiervoor de uitgangspunten van Socrates en andere filosofen aangehouden. Dit levert je onwijs veel unieke en ook leuke inzichten op. Want ja, het stellen van goede vragen komt je in elke situatie (en relatie) maar al te goed van pas.

De belangrijkste voordelen van het Socrates op sneakers boek

Dit boek kun je eigenlijk zien als een filosofische gids. De gids is eenvoudig door te nemen, is ontzettend concreet en geeft je veel heldere inzichten. Met deze inzichten ga je de juiste vragen stellen en leer je ook nog eens nóg beter te luisteren. Met maar liefst 256 pagina’s is het een vrij uitgebreid boek. Ga er daarom echt even goed voor zitten en laat je verrassen door dit filosofie boek!

4. Eindeloos bewustzijn

Mijn persoonlijke ervaringen met het Eindeloos bewustzijn boek

Bij filosofie draait eigenlijk alles om leven én dood. Daar speelt het Eindeloos bewustzijn boek perfect op in. In dit boek vind je een uitgebreide wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring. Het is een vrij specifiek onderwerp, maar daardoor niet minder interessant. Het is in mijn ogen zelfs één van de meest interessante boeken van dit moment. Het boek is bovendien een aanvulling op eerder geschreven boeken van deze auteur. De auteur, Pim van Lommel, weet dus exact waar hij het over heeft!

De belangrijkste voordelen van het Eindeloos bewustzijn boek

De specialisatie van dit boek vind ik één van de grootste voordelen. De focus ligt dus op de bijna-dood ervaring en die focus vind je in geen enkel ander boek terug. De auteur weet deze ervaring bovendien vanuit meerdere kanten te belichten en houdt er echt een wetenschappelijke kijk op. Doordat het boek 464 pagina’s heeft, moet je er wel even goed voor gaan zitten.

5. De meeste mensen deugen

Mijn persoonlijke ervaringen van het De meeste mensen deugen boek

Over het boek De meeste mensen deugen van Ruter Bregman is een hoop te doen. In de eerste plaats omdat meneer Bregman een nogal uitgesproken mens is. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat hij beter is dan andere mensen. Dat is nogal een stelling, maar na het lezen van dit boek begrijp je waar deze stelling vandaan komt. In dit boek ligt de focus op de jongste inzichten wat betreft de economie, archeologie, biologie en psychologie. Als je eenmaal één bladzijde omgeslagen hebt, wil je direct nog veel meer bladzijden omslaan.

De belangrijkste voordelen van het De meeste mensen deugen boek

Dit boek heeft mijn ogen echt doen openen. Het heeft mij laten zien dat de moderne mens niet altijd op de juiste manier leeft. Ook heeft mij dit doen inzien dat de toekomst van de mensheid relatief gevaarlijk kan zijn. Hoe dat precies zit? Daarvoor raad ik je aan om het De meeste mensen deugen boek te kopen. Voor dit geweldige boek betaal je nog geen €25!

Waarom heb je een filosofie boek nodig?

Een betere vraag is ‘waarom heb je géén filosofie boek nodig?’. Met een goed filosofie boek krijg je unieke inzichten, verander je je mindset of train je één van je andere vaardigheden.

Een groot voordeel van het aanbod van filosofie boeken is de diversiteit. Ga maar eens zelf een top 10 filosofie boeken samenstellen; dit is bijna niet te doen. Het onderwerp filosofie is namelijk erg breed en lijkt alleen maar breder te worden. Dit maakte het voor mij niet eenvoudiger om een top 5 beste filosofie boeken aan te wijzen. Uiteindelijk kan ik stellen dat je aan bovenstaande 5 boeken over filosofie écht iets hebt. Allemaal op een eigen, unieke manier uiteraard.

Beste filosofie boek kopen: hier moet je op letten

De wereld van filosofie intrigeert mij. Het is een unieke, bijzondere en veelzijdige wereld. Het is bovendien een wereld waarin de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Dit maakte het uiteraard niet eenvoudiger om een top 5 beste filosofie boeken samen te stellen. Toch ben ik over bovenstaande 5 boeken uitermate te spreken. Wil je tussen deze boeken de juiste keuze maken? Let dan goed op onderstaande punten.

Inhoud & invalshoek

Ten eerste raad ik je aan om goed naar de inhoud van het boek te kijken. Je kunt uiteraard niet elke bladzijde lezen als je het boek op Bol.com bekijkt, maar je kunt wel een duidelijke indruk van de algemene inhoud krijgen. Dit moet je goed afstemmen op je persoonlijke voorkeuren. Je weet waarschijnlijk op voorhand al naar wat voor soort filosofie boek je ongeveer op zoek bent.

Hierbij raad ik je ook aan om goed naar de invalshoek te kijken. Is het boek geschreven vanuit wetenschappelijk oogpunt? Of worden er in het boek vooral persoonlijke meningen gedeeld? Dit zijn vragen waar je per filosofie boek over even goed naar moet kijken.

Auteur

Bij een filosofie boek is het des te belangrijker om naar de auteur te kijken. Dit heeft onder meer met de invalshoek van de schrijver te maken. Kies je voor een auteur die veel verstand van zaken heeft? Dan zit je met zijn/haar filosofie boek eigenlijk altijd goed. Ongeacht wat de inhoud of invalshoek is.

Aantal pagina’s

Je kunt ook nog even met een schuin oog naar het aantal pagina’s kijken. Is dit nou echt belangrijk? Nee, op zich niet, maar het is wel iets dat je op je eigen gedrag af kunt stemmen. Heb je bijvoorbeeld moeite om dikke boeken uit te lezen? Dan kun je beter voor een dunner filosofie boek kiezen.

Taal

Voor mijn top 5 beste filosofie boeken heb ik me op Nederlandstalige filosofie boeken gericht. Je kunt echter ook prima voor een Engels boek kiezen, zolang je de Engelse taal maar écht goed machtig bent. In een filosofie boek draait namelijk alles om details en nuances.

Prijs

Wat betaal je voor de beste filosofie boeken? Tussen de €15 en €30. Dit valt reuze mee, dus kijk vooral niet al te veel naar de prijs. Kies puur voor het boek dat je het meeste aanspreekt.

Beste filosofie boeken

Andere interessante boeken

De inhoud van filosofie boeken is behoorlijk serieus. Dat is bij bijvoorbeeld een airfryer kookboek een ander verhaal. Andere interessante boeken zijn zelfontwikkeling boeken, managementboeken, boeken over leiderschap, boeken over beleggen, boeken over AI en boeken over zwangerschap.

Veelgestelde vragen over filosofie boeken

Hoe kan ik beginnen met het lezen van filosofieboeken als beginner?

Begin met boeken die als inleidingen op de filosofie dienen, die complexe ideeën op een toegankelijke manier uitleggen. Zoek naar werken geschreven door bekende filosofen die gericht zijn op beginners of boeken die een overzicht bieden van verschillende filosofische stromingen en belangrijke denkers.

Kan het lezen van filosofieboeken mijn persoonlijke leven beïnvloeden?

Ja, het lezen van filosofieboeken kan je perspectief op het leven, je waarden, en je besluitvormingsprocessen beïnvloeden. Filosofie moedigt kritisch denken, zelfreflectie en het stellen van vragen over algemeen geaccepteerde overtuigingen aan, wat kan leiden tot persoonlijke groei en ontwikkeling.

Hoe kan ik de ideeën die ik lees in filosofieboeken het beste begrijpen en onthouden?

Een effectieve manier om filosofische concepten te begrijpen en te onthouden is door actief aantekeningen te maken terwijl je leest, discussies te voeren met anderen over de gelezen ideeën, en reflecties te schrijven over hoe deze ideeën van toepassing kunnen zijn op je eigen leven of actuele gebeurtenissen. Het herlezen van complexe passages en het zoeken naar secundaire bronnen of uitleg kan ook helpen.