Beste gietijzeren koekenpan 2024

Laatst bijgewerkt op 8 mei 2024

Koekenpannen worden in allerlei soorten en varianten aangeboden. In het huidige aanbod heb je onder meer uit talloze materialen de keuze, waaronder gietijzer. Om meerdere redenen doe je verstandig aan de aanschaf van de beste gietijzeren koekenpan van 2024. Zo zorgt dit materiaal voor een uitstekende warmteverdeling en is het ontzettend duurzaam. Met een gerust hart kun je dus voor een koekenpan van gietijzer kiezen!

5 beste gietijzeren koekenpannen van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste gietijzeren koekenpannen geselecteerd, evenals de beste prijs per gietijzeren koekenpan:


Top 5 beste gietijzeren koekenpan: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over de beste gietijzeren koekenpan en andere gietijzeren koekenpannen uit mijn top 5!

1. Petromax FP25T

€39,99
Op voorraad
Bol.com

Mijn persoonlijke ervaringen met de Petromax FP25T

Voor dit artikel ben ik dus op zoek naar de beste gietijzeren koekenpan gegaan. Toen ik de Petromax FP25T uit mocht proberen, werd me al snel duidelijk dat dit de beste koop is. Deze gietijzeren koekenpan heeft een prachtig design, kent een prima samenstelling en is ook nog betaalbaar. Dat laatste vind ik zeker het geval als je kijkt naar de uitmuntende kwaliteit. Deze gietijzeren koekenpan heeft ook nog een diameter van 25 cm, waardoor ‘ie voor ontzettend veel huishoudens geschikt is. Voor al dit moois hoef je dus slechts €39,99 te betalen!

De belangrijkste voordelen van de Petromax FP25T

Een groot voordeel van de Petromax FP25T vind ik de diameter van 25 cm. Deze diameter brengt een inhoud van 1,6 liter met zich mee; dit maakt deze koekenpan voor veel huishoudens geschikt. Tevens is deze koekenpan van een handig handvat voorzien. Til de pan altijd aan dit handvat op, aangezien ‘ie met een gewicht van 2,4 kilogram vrij zwaar is. Overigens is deze beste gietijzeren koekenpan geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie!

2. Koock Amsterdam® Skillet

Mijn persoonlijke ervaringen met de Koock Amsterdam® Skillet

Voor de grotere huishoudens raad ik de Koock Amsterdam® Skillet aan. Deze gietijzeren koekenpan heeft een diameter van 30 cm en daarmee een grotere inhoud. Je kunt hier probleemloos grotere hoeveelheden eten in bereiden. Dit doe je snel en aangenaam, mede door de gelijkmatige warmteverdeling. Ook beschikt deze koekenpan over een stevig handvat en is ‘ie voor alle warmtebronnen geschikt. Wist je dat je deze gietijzeren koekenpan zelfs op de barbecue kunt gebruiken? Super handig én veelzijdig!

De belangrijkste voordelen van de Koock Amsterdam® Skillet

Met de Koock Amsterdam® Skillet haal je een geweldige gietijzeren koekenpan in huis. Deze koekenpan is dus voor veel huishoudens geschikt en is ook volledig PFAS-vrij. Een ander groot pluspunt vind ik de prijs-kwaliteitsverhouding. Dit is simpelweg een koekenpan waar je jarenlang van geniet. Hier hoef je bovendien slechts €44,95 voor te betalen. Wel moet je ook bij deze koekenpan van gietijzer met een hoger gewicht rekening houden. Dit gewicht vertaalt zich echter ook naar een indrukwekkende robuustheid.

3. Lodge Logic koekenpan

Mijn persoonlijke ervaringen met de Lodge Logic koekenpan Ø 30cm

Toen ik de Lodge Logic koekenpan Ø 30cm voor het eerst zag, sprak ‘ie mij direct aan. Dit gold voor onder meer de diameter van 30 cm, de uitstraling en de stevige handgreep. Nadat ik ‘m uit mocht proberen, kon ik stellen dat mijn gevoel bleek te kloppen. Dit is een uitmuntende gietijzeren koekenpan voor zo’n beetje elk huishouden. Hij is lekker groot, is ontzettend robuust en gaat ontzettend lang mee. Ook is deze gietijzeren koekenpan voor elke warmtebron geschikt en kun je ‘m zelfs op de barbecue gebruiken.

De belangrijkste voordelen van de Lodge Logic koekenpan Ø 30cm Een groot pluspunt van de Lodge Logic koekenpan Ø 30cm vind ik de geweldige warmteverdeling. Door het hoogwaardige gietijzer houdt de koekenpan de warmte goed vast en wordt dit perfect door de pan verdeeld. Dit zorgt voor een snelle bereiding van je maaltijd. Door de diameter van 30 cm kun je ook nog eens grotere hoeveelheden voedsel in één keer bereiden. Wel moet je even goed naar de prijs kijken; voor deze koekenpan van gietijzer betaal je ongeveer €80. Dat is relatief veel geld, maar toch raad ik je deze prima koekenpan van harte aan!

4. The Windmill Koekenpan Skillet Extra

Mijn persoonlijke ervaringen met de The Windmill Koekenpan Skillet Extra

De The Windmill Koekenpan Skillet Extra is absoluut uniek in zijn soort. Alleen daarom al verdient deze koekenpan een plekje in mijn top 5. Deze gietijzeren koekenpan heeft niet de kleur en uitstraling van gietijzer, maar is volledig in het zwart uitgevoerd. Dit is te danken aan een speciale coating die op deze gietijzeren koekenpan aangebracht is. De koekenpan zelf heeft een diameter van 31,5 centimeter en is dus ontzettend groot. Dit maakt deze variant dan ook uiterst geschikt voor de grotere huishoudens!

De belangrijkste voordelen van de The Windmill Koekenpan Skillet Extra Met de The Windmill Koekenpan Skillet Extra kom je eigenlijk niks tekort. Deze gietijzeren koekenpan is lekker groot, van een top kwaliteit en dus ook nog prachtig om te zien. De handgreep ligt fijn in de hand en deze gietijzeren koekenpan is – uiteraard – voor alle warmtebronnen geschikt. De kwaliteit is ook nog uitmuntend, waardoor je echt jarenlang van deze koekenpan geniet. Voor deze geweldige koekenpan van The Windmill betaal je slechts €44. Een geweldige prijs!

5. Ocina Gietijzeren pan voor BBQ en Inductie

Mijn persoonlijke ervaringen met de Ocina Gietijzeren pan voor BBQ en Inductie

In mijn top 5 mag de Ocina Gietijzeren pan voor BBQ en Inductie zeker niet ontbreken. Bij deze gietijzeren koekenpan sprak onder meer de samenstelling, uitstraling én kwaliteit mij aan. Het merk Ocina weet als geen ander wat het is om kwaliteit te leveren. Opvallend: voor deze koekenpan van gietijzer betaal je slechts €35. Dat is nog eens een geweldig prijskaartje. Voor deze prijs krijg je een koekenpan met een diameter van 30,5 cm die je veelzijdig in kunt zetten. Zoals de naam al aangeeft, is deze koekenpan voor alle warmtebronnen geschikt.

De belangrijkste voordelen van de Ocina Gietijzeren pan voor BBQ en Inductie

De Ocina Gietijzeren pan voor BBQ en Inductie voldoet eigenlijk aan al mijn wensen. Deze koekenpan heeft een lange levensduur, is robuust, is veelzijdig te gebruiken en is dus ook nog voordelig. Daarbij ben ik ook over de handgreep te spreken; deze handgreep ligt fijn in de hand, waardoor je deze zware koekenpan eenvoudig op kunt tillen. Een ander groot pluspunt vind ik het feit dat je een receptenboek meegeleverd krijgt. Daarmee haal je nóg meer uit deze geweldige gietijzeren koekenpan.

Waarom heb je een gietijzeren koekenpan nodig?

Als je een maaltijd wilt bereiden, heb je hier waarschijnlijk een koekenpan voor nodig. Dit is zo’n beetje de meest veelzijdige pan voor in de keuken. Het is daarbij geen gegeven dat je voor een variant van gietijzer moet kiezen, maar met zo’n variant geniet je wel van een paar unieke voordelen:

  • Uitmuntende levensduur. Gietijzer is ontzettend robuust en ook tegen hoge temperaturen bestand. Het gevolg hiervan is dat je van een lange levensduur verzekerd. Als je nu voor de beste gietijzeren koekenpan van 2024 kiest, geniet je hier in 2023 nog van. Geen enkel probleem!
  • Antiaanbaklaag. Als je een gietijzeren koekenpan nieuw koopt, heeft deze nog geen antiaanbaklaag. Deze laag wordt vanzelf tijdens het koken gecreëerd. Je hoeft hier dus niks voor te doen én geniet wel van alle mogelijke voordelen.
  • Prachtig design. Een ander voordeel van gietijzer vind ik het prachtige design. Het is lastig om dit in woorden uit te drukken, maar bekijk maar eens de productfoto’s. Wel moet je – door het zware materiaal – rekening houden met een forser gewicht.
  • Voor alle warmtebronnen geschikt. Tot slot wil ik nog benoemen dat gietijzer voor alle warmtebronnen geschikt is. Je kunt een koekenpan van gietijzer dus zelfs op de barbecue gebruiken. Dat is nog eens het toppunt van veelzijdigheid!

Welke merken bieden goede gietijzeren koekenpannen aan?

Als je een gietijzeren koekenpan wilt hebben, moet je voor kwaliteit gaan. Kies daarom voor een gietijzeren koekenpan van bijvoorbeeld Le Creuset, Petromax, KINGHOGG, Ocina, The Windmill, Lodge Logic of Koock. Al deze merken leveren kwaliteit en gebruiken  een zuivere vorm van gietijzer. Dit merk je duidelijk aan het gebruiksgemak en een lange levensduur.

Petromax FP25T
De Petromax FP25T is de beste gietijzeren koekenpan van 2024

Beste gietijzeren koekenpan kopen: hier moet je op letten

Wat is nou de beste gietijzeren koekenpan waar je voor kunt kiezen? Mijn advies is dus om voor één van bovenstaande varianten te kiezen, maar je moet voor jezelf uiteraard een goede vergelijking maken. Let daarbij vooral op onderstaande eigenschappen.

Diameter

De belangrijkste eigenschap is eigenlijk de diameter. Je kunt kiezen voor een koekenpan met een diameter van 25 cm, maar ook voor een variant met een diameter van 30 cm. Dit verschil is ‘slechts’ 5 cm, maar is qua gebruiksmogelijkheden ongekend groot. Ga daarom goed na wat voor in jouw situatie de juiste diameter is.

Warmtebron

Bij een gietijzeren koekenpan hoef je eigenlijk niet naar de warmtebron te kijken. Zoals ik hierboven al aangaf, is een koekenpan van gietijzer namelijk voor elke warmtebron geschikt. Wel kun je nog even naar de afmetingen van de kookzones op je kookplaat kijken. Mogelijk moet/kun je daar de diameter van de koekenpan nog op afstemmen.

Design

Het kan geen kwaad om even naar het design van de koekenpan te kijken. Veel gietijzeren koekenpannen zijn in de gekende gietijzeren kleur uitgevoerd, maar sommigen zijn ook nog van een coating voorzien. Zo’n pan is door een coating effen zwart, terwijl gietijzer normaal gesproken een bepaald patroon heeft. Bepaal voor jezelf wat je qua design en kleurstelling het mooiste vindt.

Samenstelling

Ook raad ik je aan om goed naar de totale samenstelling te kijken. Wat is bijvoorbeeld het gewicht van de koekenpan? Doordat gietijzer zelf behoorlijk zwaar is, moet je met een hoger gewicht rekening houden. Juist daarom moet je ook goed naar de handgreep kijken. Deze handgreep is bepalend voor het gebruiksgemak dat je ervaart bij het optillen c.q. gebruiken van de koekenpan.

Kwaliteit

Ga altijd voor een gietijzeren koekenpan van een A-merk. Of kies direct voor één van de koekenpannen die ik hierboven besproken heb. Dan weet je 100% zeker dat je goed zit qua kwaliteit en levensduur.

Prijs

Durf te investeren in de beste gietijzeren koekenpan van 2024. Met het oog op de levensduur en het gebruiksgemak is dat de belangrijkste tip die ik je mee kan geven. Je hoeft nu slechts één keer geld uit te geven, waarna je jarenlang van je nieuwe koekenpan van gietijzer geniet!

Beste gietijzeren koekenpan

Andere pannen

Raad ik iedereen een gietijzeren koekenpan aan? Nou, wat ik je vooral aanraad, is om een vergelijking tussen een RVS koekenpan en een gietijzeren koekenpan te maken. Heb je een inductie kookplaat? Dan raad ik je aan om ook naar een inductie koekenpan en inductie wokpan te kijken.

Veelgestelde vragen over gietijzeren koekenpannen

Hoe moet je een nieuwe gietijzeren koekenpan voor het eerste gebruik voorbereiden?

Voordat je je nieuwe gietijzeren koekenpan gebruikt, was je deze met warm water en een beetje afwasmiddel. Droog de pan daarna grondig af. Smeer vervolgens de binnen- en buitenkant van de pan in met een dunne laag plantaardige olie of gesmolten reuzel. Verhit de ingevette pan daarna een uur in een voorverwarmde oven op 175°C om de olie in te bakken en een beschermende laag te creëren. Laat de pan in de oven afkoelen.

Kan je een gietijzeren koekenpan op een inductiekookplaat gebruiken?

Ja, je kunt een gietijzeren koekenpan gebruiken op een inductiekookplaat. Gietijzer is magnetisch, wat een vereiste is voor inductiekoken. Zorg er wel voor dat je de pan voorzichtig optilt en verplaatst om krassen op de glazen kookplaat te voorkomen.

Hoe verwijder je roest van een gietijzeren koekenpan?

Als je roest aantreft op je gietijzeren pan, schrob je deze met een mengsel van grof zout en water of gebruik je staalwol om de roestplekken te verwijderen. Spoel de pan daarna grondig af en droog deze direct goed af. Breng opnieuw een dunne laag olie aan en bak deze in zoals eerder beschreven om de pan te beschermen tegen toekomstige roest.

Wat is het effect van zure ingrediënten op een gietijzeren koekenpan?

Het koken van zeer zure voedingsmiddelen zoals tomatensaus kan de kruidenlaag van een gietijzeren pan aantasten en mogelijk een metaalachtige smaak aan het voedsel geven. Het is aan te raden om de pan goed ingebakken te houden en zure gerechten niet te lang te laten sudderen, vooral als je pan nog nieuw of recent opnieuw gekruid is.