Hoe maak je een douche veilig voor ouderen?

Laatst bijgewerkt op 29 februari 2024

De veiligheid in de badkamer is een belangrijk onderwerp als het gaat om ouderen. Vallen in de badkamer kan ernstige gevolgen hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een douche veiliger te maken voor ouderen, zodat zij met meer vertrouwen en minder risico kunnen douchen. Hieronder vind je praktische tips en aanpassingen die je kunt doorvoeren.

Antislipvloer

De vloer van een douche kan verraderlijk glad worden. Het is essentieel om een antislipmat of -tegels te installeren om uitglijden te voorkomen. Kies voor matten met zuignappen voor extra stabiliteit of voor speciale antislipdouchevloeren die permanent kunnen worden geïnstalleerd.

Handgrepen en steunrails

Het installeren van handgrepen en steunrails biedt extra steun en evenwicht voor ouderen tijdens het in- en uitstappen van de douche. Plaats deze op strategische plekken, zoals bij de douche-ingang en nabij de douchebediening. Zorg ervoor dat ze stevig bevestigd zijn en het gewicht van een persoon kunnen dragen.

Douchestoel of -kruk

Een douchestoel of -kruk is een uitkomst voor ouderen die moeite hebben met lang staan. Kies voor een model met antislippoten voor extra veiligheid. Het zorgt ervoor dat ouderen comfortabel en veilig kunnen douchen zonder het risico te lopen om te vallen.

Verstelbare douchekop

Een verstelbare douchekop die in hoogte kan worden aangepast of die als handdouche kan worden gebruikt, maakt het douchen toegankelijker. Ouderen hoeven zich hierdoor minder te buigen of te strekken om zich af te spoelen, wat het risico op vallen vermindert.

Temperatuurregeling

Het voorkomen van verbranding door te heet water is een belangrijk aspect van veiligheid in de douche. Installeer een thermostatische mengkraan die het water op een veilige temperatuur houdt, of zorg voor een duidelijke markering van de veilige temperatuurgrenzen op de bestaande kraan.

Goede verlichting

Zorg voor voldoende verlichting in de douche en de rest van de badkamer. Goed zicht helpt bij het voorkomen van struikelen en maakt het makkelijker om de douchebediening en andere hulpmiddelen te zien en te gebruiken.

Drempelverlaging

Een hoge instap kan een struikelrisico vormen. Overweeg het verlagen van de drempel of het installeren van een inloopdouche om het in- en uitstappen veiliger en gemakkelijker te maken voor ouderen.

Duidelijke markeringen

Zorg ervoor dat de bedieningselementen van de douche duidelijk gemarkeerd en makkelijk te gebruiken zijn. Dit helpt ouderen bij het zelfstandig aanpassen van de watertemperatuur en -stroom, zonder hulp van anderen.

Door deze aanpassingen te doen, kun je een aanzienlijke verbetering aanbrengen in de veiligheid en toegankelijkheid van een douche voor ouderen. Het stelt hen in staat om met meer zelfvertrouwen en minder risico op verwondingen hun persoonlijke hygiëne te onderhouden. Veiligheid in de badkamer is van onschatbare waarde voor het behoud van onafhankelijkheid en kwaliteit van leven op oudere leeftijd.