Jan Bransen wint de Socratesbeker 2014

Laatst bijgewerkt op 19 april 2024

Jan Bransen wint de Socratesbeker 2014 met zijn boek Laat je niets wijsmaken!

We feliciteren Jan Bransen van harte met deze prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen.

Over Laat je niets wijsmaken:

‘Dit boek gaat over de twijfelachtige rol die het voortdurende onderscheid tussen leek en deskundige speelt in verschillende
domeinen van ons moderne bestaan. De auteur laat zien dat de vaardigheden waarover mensen in de onmiddellijkheid van het alledaagse leven beschikken een groter bereik en een grotere draagkracht hebben dan we onder invloed van de opmars van wetenschappelijk geschoolde experts zijn gaan denken. Hoger onderwijs voor allen heeft niet zozeer met de toegankelijkheid van de wetenschap te maken, maar met de bekrachtiging van ons gezonde verstand en onze onderzoekende houding.’

Naar aanleiding van zijn boek Laat je niets wijsmaken publiceerde Jan Bransen een aantal artikelen op Filoblog. Ook plaatsten we een aantal videoblogs van hem.

Bekijk hier het overzicht van alle artikelen van Jan Bransen op Filoblog.

De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. In 2013 won Paul van Tongeren de prijs met zijn boek Leven is een kunst, ook een uitgave van Uitgeverij Klement.