Beste kaasschaaf 2024

Laatst bijgewerkt op 8 mei 2024

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld 17 kilo kaas per jaar eten. Dat is ontzettend veel en is uiteraard goed te verklaren. Kaas is heerlijk en is eigenlijk op elk moment op de dag te eten. Deel je die mening met me? Dan heb je ongetwijfeld baat bij een goede kaasschaaf. Met een goede kaasschaaf schaaf je het kaas snel, perfect en eventueel flinterdun af. Dit brengt veel gemak met zich mee! Maar, wat is nou de beste kaasschaaf van 2024? Op basis van mijn eigen onderzoek kan ik antwoord op deze vraag geven. Dat doe ik graag hieronder, waarbij ik je ook over de 5 beste kaasschaven van 2024 informeer.

5 beste kaasschaven van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste kaasschaven geselecteerd, evenals de beste prijs per kaasschaaf:


Top 5 beste kaasschaaf: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over de beste kaasschaaf en de andere kaasschaven uit mijn top 5!

1. Boska Kaasschaaf Monaco

Mijn persoonlijke ervaringen met de Boska Kaasschaaf Monaco

Vooraf had ik al een hoge pet op van het merk Boska. Dit merk levert namelijk meerdere prima kaasschaven. Toen ik de Boska Kaasschaaf Monaco uit mocht proberen, werd ik nóg blijer. Deze kaasschaaf ligt namelijk heerlijk in de hand, is volledig vaatwasserbestendig en is voor alle soorten kazen geschikt. Zelfs als je plakjes van een blok harde kaas af wilt schaven, is dat met deze beste kaasschaaf een koud kunstje.

De belangrijkste voordelen van de Boska Kaasschaaf Monaco

In mijn ogen is dit de beste kaasschaaf van 2024, mede door het prachtige design. Deze kaasschaaf ziet er strak uit en heeft zelfs meerdere design awards gewonnen. Is dat nou echt belangrijk? Nou, het is vooral een leuke bijkomstigheid. Verder vind ik het gewicht van deze kaasschaaf geweldig. Hij is niet al te licht, waardoor je hier de nodige druk mee kunt zetten. Ook ligt hij hierdoor volledig in balans in je handpalm.

Wat je verder nog moet weten over de Boska Kaasschaaf Monaco

 • Vaatwasserbestendig. Zoals ik eerder in deze korte review al aangaf, is deze kaasschaaf vaatwasserbestendig. Dat vind ik ideaal, aangezien ik zelf niet de tijd heb (of wil nemen) om elke keer m’n kaasschaaf af te wassen.
 • 10 jaar garantie. Het merk Boska levert niet alleen een prima kaasschaaf, maar biedt ook een 10 jaar lange garantieperiode aan. De komende 10 jaar maak je dus met 100% zekerheid gebruik van deze beste kaasschaaf!

2. Boska Kaasschaaf Copenhagen

Mijn persoonlijke ervaringen met de Boska Kaasschaaf Copenhagen

Zoals ik hierboven al aangaf, was ik op voorhand enthousiast over het merk Boska. Toen ik eenmaal de Boska Kaasschaaf Copenhagen uit mocht proberen, werd ik óók over deze kaasschaaf enthousiast. Met name de eenvoud van deze variant spreekt mij aan. Deze kaasschaaf doet gewoon perfect wat ‘ie moet doen: het kaas schaven. Je geniet hierbij van veel gemak en een uiterst fijne handgreep.

De belangrijkste voordelen van de Boska Kaasschaaf Copenhagen

Deze kaasschaaf is voor alle soorten kazen geschikt. Dat is wat mij betreft een van de grootste voordelen. Ongeacht wat voor soort kaas je wilt schaven, is dat met deze kaasschaaf mogelijk. Verder ben ik over het gebruikte materiaal – RVS – te spreken. Dit materiaal is tegen een stootje bestand, gaat lang mee en ziet er ook nog eens strak uit. Tot slot wil ik het voordelige prijskaartje als belangrijk voordeel aanstippen.

Wat je verder nog moet weten over de Boska Kaasschaaf Copenhagen

 • Vaatwasserbestendig. Na het schaven van kaas is het belangrijk om je kaasschaaf goed schoon te maken. Gelukkig is het mogelijk om deze schaaf in de vaatwasser te laten reinigen.
 • Ligt heerlijk in de hand. Zoals ik eerder al aangaf, ligt deze kaasschaaf heerlijk in de hand. Dit komt door de vorm van het handvat, maar ook door het uitmuntende gewicht. Deze kaasschaaf is daardoor volledig in balans.

3. Boska Kaasschaaf Milano

Mijn persoonlijke ervaringen met de Boska Kaasschaaf Milano

Met veel plezier heb ik ook de Boska Kaasschaaf Milano uit mogen proberen. Bij deze kaasschaaf viel de eenvoud mij direct op. Hij ziet er bijvoorbeeld precies uit zoals een normale kaasschaaf er uitziet. Hij kent weinig poespas, waardoor ‘ie juist zeer efficiënt (en goed) doet wat ‘ie moet doen. Het feit dat ‘ie lekker in de hand ligt en vaatwasserbestendig is, maakt voor mij het plaatje compleet.

De belangrijkste voordelen van de Boska Kaasschaaf Milano

Een van de grootste voordelen vind ik het merk Boska zelf. Dit merk levert altijd kwaliteit en heeft dat ook bij deze kaasschaaf geweldig gedaan. Zo krijg je maar liefst 10 jaar garantie op deze kaasschaaf. Veelzeggend wat mij betreft voor de uitmuntende kwaliteit. Een ander groot pluspunt vind ik dat deze kaasschaaf voor alle soorten kaas geschikt is. Ook voor de hardere soorten kazen.

Wat je verder nog moet weten over de Boska Kaasschaaf Milano

 • Opvallend betaalbaar. Voor deze prima kaasschaaf betaal je nog geen 15 euro, terwijl ‘ie wel jarenlang mee gaat. Ik kan daarom wel stellen dat de prijs-kwaliteitsverhouding subliem is.
 • Fijn handvat. Eerder gaf ik al aan dat deze kaasschaaf heerlijk in de hand ligt. Dit komt door het fijne handvat dat ook nog eens in het zwart uitgevoerd is. Dankzij deze kleurstelling is deze variant toch net iets anders dan veel andere varianten.

4. Orthex Jonge kaasschaaf

Mijn persoonlijke ervaringen met de Orthex Jonge kaasschaaf

Heb ik ook nog andere kaasschaven dan de varianten van het merk Boska uit mogen proberen? Ja, zeker. Ik heb ook de Orthex Jonge kaasschaaf uitgeprobeerd en daar werd ik erg blij van. Met name als je jongere kazen wilt schaven, is dit een geweldige kaasschaaf. Hij ligt heerlijk in de hand, is lekker licht van gewicht en heeft een uiterst kort lemmet. Dit korte lemmet voorkomt dat de kaas aan de kaasschaaf blijft plakken. Wel zo prettig (en handig) bij de jongere kazen.

De belangrijkste voordelen van de Orthex Jonge kaasschaaf

Een groot pluspunt van deze kaasschaaf vind ik de prijsstelling. Je betaalt hier slechts 8 euro voor, terwijl deze kaasschaaf zijn werk meer dan uitmuntend doet. Je bent ook nog eens van een prima kwaliteit verzekerd. Verder vind ik het materiaalgebruik uitmuntend. Het merk Orthex heeft voor Zweeds RVS gekozen; dit materiaal is tegen een stootje bestand en gaat jarenlang mee!

Wat je verder nog moet weten over de Orthex Jonge kaasschaaf

 • Relatief klein. Zoals ik eerder al aangaf, heeft deze kaasschaaf een kort(er) lemmet. Dit betekent dat ‘ie vrij klein is, waardoor je ‘m eenvoudig in je bestekla op kunt bergen.
 • Vaatwasserbestendig. Na het schaven van kaas moet je je kaasschaaf even goed schoonmaken. Gelukkig is deze kaasschaaf volledig vaatwasserbestendig!

5. Vititily Kaasschaaf ergonomisch

Mijn persoonlijke ervaringen met de Vititily Kaasschaaf ergonomisch

Voor deze test heb ik veel kaasschaven uit mogen proberen. De Vititily Kaasschaaf ergonomisch is mij daarbij bijzonder goed bevallen. Dit heeft vooral met de ergonomische vorm te maken. Kijk maar eens naar de productfoto’s: je ziet dan direct dat dit een unieke kaasschaaf is. Dankzij de ergonomische handgreep is het mogelijk om met een minimale inspanning kaas te schaven. Zelf heb ik opgemerkt dat het schaven van kaas met de Vititily Kaasschaaf ergonomisch inderdaad erg eenvoudig en snel gaat.

De belangrijkste voordelen van de Vititily Kaasschaaf ergonomisch

Ja, het belangrijkste voordeel is toch wel de ergonomische handgreep. Door de vorm hou je al je gewrichten (hand, pols en armen) in de juiste hoek, waardoor je geen inspanning hoeft te leveren voor het schaven van de kaas. Verder ben ik over het gewicht van deze kaasschaaf te spreken. Deze kaasschaaf is lekker licht van gewicht, terwijl je hier wel de nodige druk mee kunt geven.

Wat je verder nog moet weten over de Vititily Kaasschaaf ergonomisch

 • Ietwat lastig op te bergen. De vormgeving is ontzettend handig, maar zorgt er wel voor dat je ‘m iets lastiger op kunt bergen. Zeker als je een kleinere keuken of bestekla hebt, is dit een punt waar je even goed naar moet kijken.
 • Voor alle kazen geschikt. Dankzij de vormgeving – en het scherpe mes – is het mogelijk om alle soorten kazen met deze kaasschaaf te schaven. Je geniet hierdoor dus elke dag weer van deze kaasschaaf, ongeacht welke kaas je gaat/wilt eten.
Beste kaasschaaf

Hoe heb ik de beste kaasschaven geselecteerd?

Schaven, schaven en nog eens schaven. Dat is de succesformule geweest voor het samenstellen van mijn top 5 kaasschaven. Talloze kaasschaven heb ik zelf uit kunnen proberen, waardoor ik hier een duidelijk beeld van heb gekregen. Dit stelde me uiteindelijk in staat om de complete top 5 samen te stellen. Voor jou is dit ook uiterst fijn; je weet dat mijn adviezen op de waarheid en eigen ervaringen gebaseerd zijn.

Voor wie is een goede kaasschaaf geschikt?

Eet je wel eens kaas? Dan heb je baat bij een goede kaasschaaf. Ook als je geen kaas eet, is het verstandig om in een goede kaasschaaf te investeren. Je krijgt ongetwijfeld wel eens mensen over de vloer die wél van kaas houden. In zo’n situatie is het prettig dat je alsnog snel en vakkundig de kaas kunt schaven.

Zijn alle kaasschaven geschikt?

Nee, kies nooit zomaar voor de eerste de beste kaasschaaf. Tijdens mijn onderzoek heb ik namelijk ook veel kaasschaven geprobeerd die totaal niet aan mijn verwachtingen voldeden. Deze kaasschaven lagen niet lekker in de hand, schaafden veel te dikke plakken af of waren van een matige tot slechte kwaliteit. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een kaasschaaf?

 • Schaven in de gewenste dikte. Met een goede kaasschaaf behoud je de totale controle. Dit betekent dat je de kaas te allen tijde in de gewenste dikte kunt schaven. Hou je van een dikker of juist een dunner plakje kaas? Zolang je over de beste kaasschaaf beschikt, schaaf je kaas altijd op de beste/gewenste manier.
 • Voor alle kaassoorten geschikt. De betere kaasschaven zijn ook nog voor alle kaassoorten geschikt. Zo zijn er varianten die je voor elke kaassoort kunt gebruiken, maar zijn er ook varianten die je specifiek voor harde- of zachte kazen kunt gebruiken.
 • Uitermate fijn in gebruik. De betere kaasschaven zijn uitermate fijn in gebruik. Ze liggen heerlijk in de hand en wegen voldoende. Juist door het voldoende gewicht is de kaasschaaf perfect in balans.
 • Jarenlange levensduur. Kies je voor de beste kaasschaaf? Dan hoef je de komende 10 á 15 jaar geen nieuwe kaasschaaf meer te kopen. Met name de RVS kaasschaven van de beste merken gaan ontzettend lang mee.
 • Kan pijnlijk zijn voor je gewrichten. Wil je een harde kaassoort schaven? Zelfs als je voor de beste kaasschaaf hebt gekozen, kan dit pijnlijk zijn voor je gewrichten. Je moet namelijk behoorlijk veel druk zetten.

Tips om een kaasschaaf op de juiste manier te gebruiken

 • Kies de juiste kaasschaaf voor je kaassoort: Niet elke kaasschaaf is geschikt voor alle soorten kaas. Voor harde kazen kies je een stevige kaasschaaf met een scherp blad, terwijl je voor zachtere kazen beter een kaasschaaf met een dunner snijvlak kunt gebruiken. Sommige kaasschaven hebben verstelbare snijbladen voor verschillende diktes.
 • Houd de kaasschaaf onder een lichte hoek: Voor het beste resultaat houd je de kaasschaaf onder een lichte hoek ten opzichte van de kaas, met het handvat iets hoger dan de punt van het snijvlak. Dit helpt je om gelijkmatige, consistente plakken te snijden.
 • Gebruik een stevige, vlakke ondergrond: Snijd je kaas op een snijplank of een ander stevig, vlak oppervlak. Dit geeft je meer controle over de kaasschaaf en helpt voorkomen dat de kaas breekt of verkruimelt tijdens het snijden.
 • Maak lange, gelijkmatige halen: Begin aan het einde van de kaas en maak een lange, gestage haal naar je toe. Probeer de kaasschaaf in beweging te houden met een constante druk om nette, gelijkmatige plakken te krijgen. Korte, schokkerige bewegingen kunnen leiden tot ongelijkmatige plakken of het breken van de kaas.
 • Reinig je kaasschaaf na elk gebruik: Kaasresten kunnen hard worden en zich ophopen op het blad, waardoor het moeilijker wordt om schone sneden te maken. Was je kaasschaaf na elk gebruik met warm water en een mild afwasmiddel. Droog het grondig af, vooral als het blad van staal is, om roestvorming te voorkomen. Voor kaasschaven die niet vaatwasmachinebestendig zijn, is handwas de beste optie om het snijvlak scherp te houden.

Welke merken bieden goede kaasschaven aan?

Kies voor een Boska kaasschaaf, Orthex kaasschaaf of Gastromax kaasschaaf. Dan weet je in ieder geval zeker dat de kaasschaaf perfect doet wat ‘ie moet doen en ook nog jarenlang meegaat!

Boska Kaasschaaf Monaco
De Boska Kaasschaaf Monaco is de beste kaasschaaf van 2024

Hoe vind je de beste kaasschaaf?

Is je huidige kaasschaaf aan vervanging toe? Of wil je voor het eerst een goede kaasschaaf kopen? Ongeacht wat de situatie is, raad ik je de 5 bovenstaande varianten aan. Om binnen dit aanbod tot de beste kaasschaaf te komen, moet je goed op onderstaande punten letten.

Gewenste gebruik & soorten kazen

Je moet allereerst goed naar het gewenste gebruik kijken. Hierbij moet je met name kijken naar de soorten kazen die je graag wilt schaven. Wil je vooral harde kaassoorten schaven? Of ben je juist een liefhebber van zachte kaassoorten? Het antwoord op deze vragen is uiteindelijk bepalend voor het soort kaasschaaf waar je het beste voor kunt kiezen.

Handgreep

Graag raad ik je aan om bij elke kaasschaaf goed naar de handgreep te kijken. Hoe is deze handgreep gevormd? Hoe lang is de handgreep? En is de handgreep mogelijk van bijzondere extra’s voorzien? Uiteindelijk is de handgreep grotendeels bepalend voor de ergonomie.

Materiaal

Bij elke kaasschaaf moet je goed naar het materiaal kijken. Kom je een kaasschaaf tegen die níet van RVS gemaakt is? Zoek dan verder. RVS is nu eenmaal het beste materiaal voor een goede kaasschaaf.

Afmetingen

Je kunt ook met een schuin oog naar de afmetingen kijken. Deze afmetingen zijn onder meer bepalend voor de manier van opbergen. Ook zijn deze afmetingen nog bepalend voor de soorten kazen die je – gemakkelijk – kunt schaven. Op dit gebied bestaat echter geen goed of slecht.

Design

Is het design van een kaasschaaf belangrijk? Dat hangt maar net van je wensen af. Graag raad ik je daarom aan om in ieder geval met een schuin oog even naar de designs van de verschillende varianten te kijken.

Kwaliteit

Ga altijd voor de beste kaasschaaf. Dat is de beste tip die ik je mee kan geven. Met een goede kaasschaaf geniet je van veel gemak én van een ontzettend lange levensduur. Dit geldt in ieder geval voor alle bovenstaande kaasschaven!

Prijs

Durf te investeren in de beste kaasschaaf. Deze tip sluit uiteraard perfect aan op bovenstaande tip. Neem geen genoegen met iets minder dan perfectie .Juist door net iets meer geld uit te geven, koop je een kaasschaaf die 100% aan je wensen voldoet. Deze kaasschaaf gaat ook nog lang mee en hoef je voorlopig dus niet te vervangen. Je bent het iets hogere prijskaartje dan alweer direct vergeten.

Aanvullende producten voor je keuken

Een goede kaasschaaf is in de gemiddelde Nederlandse keuken onmisbaar. Dit geldt ook voor een goede groentesnijder, mandoline, wafelijzer, keukenmixer, keukengerei set, blender to go, allesopener en dunschiller. Uiteraard mogen ook de beste snijplanken in je keuken niet ontbreken.

Veelgestelde vragen over kaasschaven

Hoe kan ik het beste een heel stuk kaas aansnijden met een kaasschaaf?

Begin met het snijden van de kaas vanaf de zijkant, niet de bovenkant. Zorg ervoor dat je lange, gelijkmatige halen maakt, van het ene eind naar het andere, om mooie plakken te krijgen. Als het stuk kaas erg groot is, kun je overwegen om het eerst in kleinere, beheersbare stukken te snijden.

Kan ik mijn kaasschaaf ook gebruiken voor andere voedingsmiddelen?

Ja, een kaasschaaf kan ook handig zijn voor het snijden van andere voedingsmiddelen, zoals komkommer, courgette, harde worsten of zelfs boter. Zorg ervoor dat de voedingsmiddelen een vergelijkbare hardheid hebben als de kaas waarvoor je kaasschaaf bedoeld is.

Hoe kan ik voorkomen dat zachte kaas aan mijn kaasschaaf blijft plakken?

Voor het snijden van zachtere kazen, kun je de kaasschaaf kort onder koud water houden of even in de vriezer leggen om het blad af te koelen. Dit helpt om plakken te verminderen. Snijd zachte kazen ook in kortere halen om opbouw op het blad te minimaliseren.

Wat moet ik doen als mijn kaasschaaf bot wordt?

Als je kaasschaaf bot wordt, kun je proberen deze te slijpen met een messenslijper of slijpsteen die geschikt is voor kleine bladen. Niet alle kaasschaven zijn echter makkelijk zelf te slijpen. In sommige gevallen is vervanging de beste optie.