Beste managementboeken 2024

Laatst bijgewerkt op 8 mei 2024

In de afgelopen jaren heb ik meerdere mooie bedrijven opgebouwd. Bij deze bedrijven kwam het aan op hard werken, slim werken en op de juiste manier leiding geven. Met dat laatste punt, het management, had ik zelf de nodige moeite. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar de beste managementboeken voor mezelf. De kennis die ik daarbij opgedaan heb, deel ik graag met je in dit artikel. Deze informatie is voor jou waarschijnlijk ook erg waardevol.

5 beste managementboeken van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste managementboeken geselecteerd, evenals de beste prijs per boek:


Top 5 beste managementboek: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over het beste managementboek en de andere boeken uit mijn top 5!

1. Help/hoera, ik ga leidinggeven!

Mijn persoonlijke ervaringen met het Help/hoera, ik ga leidinggeven! boek

De groei van mijn eerste bedrijf was geweldig, maar legde ook tekortkomingen pijnlijk bloot. Ik had bijvoorbeeld geen ervaring met leidinggegeven en dat ging dan ook al snel de verkeerde kant op. Totdat ik het Help/hoera, ik ga leidinggeven! Boek las. Dit boek gaf mij de juiste handvatten om op de juiste manier leiding te geven en mijn team naar de grootste hoogtes te brengen. Uiteindelijk heeft dit beste managementboek mij geholpen om mijn bedrijven verder en verder op te bouwen.

De belangrijkste voordelen van het Help/hoera, ik ga leidinggeven! boek

In dit boek vind je een handig stappenplan van slechts 3 stappen. Door serieus met deze 3 stappen aan de slag te gaan, word je een betere leidinggevende. Of maak je de beste start als nieuwe leidinggevende. Het Help/hoera, ik ga leidinggeven! Boek maakt dit ontzettend simpel en geeft echt de juiste handvatten. De auteur, Lennart van der Kraan, laat met dit boek zien dat hij alles weet over leidinggeven. Benut dat in je eigen voordeel!

2. Maak van coachen een gewoonte

Mijn persoonlijke ervaringen met het Maak van coachen een gewoonte boek

Een moderne managen moet niet alleen leidinggeven, maar vooral coachen. De moderne werknemer is namelijk voortdurend op zoek naar begeleiding, bevestiging en mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Met het Maak van coachen een gewoonte boek leer je hoe je je team op de juiste manier kunt coachen. Je leert dat je minder moet praten, meer moet vragen en echt moet luisteren naar je werknemers. Dit boek heeft mij ontzettend veel nieuwe inzichten opgeleverd en me echt verder geholpen.

De belangrijkste voordelen van het Maak van coachen een gewoonte boek

Een belangrijk voordeel van het Maak van coachen een gewoonte boek vind ik de eenvoud. Dit boek draait puur om de manier van leidinggeven te veranderen, waarbij alles om coachen moet gaan draaien. Dit heeft de auteur, Michael Bungay Stanier, perfect weten te omschrijven zonder al te veel bijkomende poespas. Het boek leest hierdoor lekker weg en blijft lang hangen. Dit komt ook doordat de auteur voor 7 hoofdvragen gekozen heeft. Aan de hand van deze vragen is het hele boek opgesteld en wordt alles tot in detail uitgelegd. Daar heb je de rest van je management carrière erg veel aan!

3. Grip

€18,99
Op voorraad
Bol.com

Mijn persoonlijke ervaringen met het boek Grip

Van meerdere mensen had ik goede verhalen over dit boek van Rick Pastoor gehoord. Dit deed mij dan ook besluiten om dit boek te kopen; ik heb het vervolgens in één ruk uitgelezen. In dit boek krijg je op een unieke manier uitgelegd wat het geheim van slim werken is. Hard werken is in deze tijden niet meer de sleutel naar dit succes; je moet dit harde werken op de juiste manier combineren met dit slim werken. Daar leer je in dit boek alles over. Voor zowel managers als werknemers vind ik dit boek een absolute aanrader.

De belangrijkste voordelen van het boek Grip

Het belangrijkste voordeel van dit boek vind ik toch wel de inhoud. Rick Pastoor heeft ingezien dat slim werken de manier is om in deze, digitale, tijden grote slagen te slaan. Ook heeft hij ingezien dat slim werken dé manier is om gelukkig en bewust te leven. Deze inzichten deelt hij op een leuke en praktische manier met je in dit boek. Het boekt stelt je als manager ook in staat om je hele team slimmer te laten werken. Daar heb je op termijn uiteraard ontzettend veel aan.

4. De 5 frustraties van teamwork

Mijn persoonlijke ervaringen met het boek De 5 frustraties van teamwork

Elke manager krijgt uiteindelijk met gefrustreerde werknemers te maken. De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de onderlinge band tussen de werknemers. Daar speelt het De 5 frustraties van teamwork boek gelukkig op een geweldige manier op in. Met dit boek ga je leren hoe je je team op de beste manier samen kunt laten werken. Hierbij ligt de focus niet zozeer op het resultaat van samenwerken, maar puur op het plezier tijdens het samenwerken. Dit plezier heb je als manager absoluut nodig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

De belangrijkste voordelen van het boek De 5 frustraties van teamwork

Het onderwerp van dit boek vind ik echt geweldig. Bij veel managementboeken draait het om leidinggeven, coachen of waardering uitspreken. In dit boek ligt de focus puur op samenwerken, samenwerken en nog eens samenwerken. Dit moet uiteindelijk elk team doen, waardoor dit boek voor elke manager geschikt is. Daar ben ik 100% van overtuigd.

5. Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt

Mijn persoonlijk ervaringen met het boek Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt

Als manager was mijn initiële doel om veel vrienden te maken. Ik dacht dat men hierdoor voor mij – en het bedrijf – door het vuur zou gaan. Dit bleek echter een ander verhaal te zijn, aangezien je niet iedereen te vriend kunt houden. Dat moet ook niet het doel van een manager zijn, aangezien je als manager ook streng moet kunnen zijn. Die inzichten heeft het boek Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt mij in ieder geval opgeleverd. Een uniek en zeer interessant boek voor elke moderne manager.

De belangrijkste voordelen van het boek Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt

Met dit boek ga je leren om mensen te beïnvloeden. Als manager is dit eigenlijk waar je de gehele dag door mee bezig bent. Ook ga je leren dat je je personeel te vriend moet houden, maar dat dit niet het hoofddoel moet zijn. Dit moet uiteindelijk een middel zijn om je teamleden te kunnen beïnvloeden. Dat is onder aan de streep allemaal in het belang van je team, het bedrijf en daarmee de behaalde successen.

Waarom heb je een managementboek nodig?

Alle managers hebben baat bij de beste managementboeken. Dat durf ik wel te stellen op basis van mijn eigen bevindingen. Zelf had ik op voorhand geen hoge verwachtingen van managementboeken, maar daar moet ik volledig van op terugkomen. Bovenstaande boeken hebben mij stuk voor stuk unieke en waardevolle inzichten opgeleverd.

In mijn ogen heeft elke manager een goed management boek nodig. In deze boeken staat niet precies uitgelegd wat je als manager moet doen, aangezien dit voor elke manager een ander verhaal is. Wel vind je in de beste managementboeken duidelijke handvatten en unieke inzichten. Dit gaat je absoluut verder helpen in je carrière als manager, ondernemer of leidinggevende.

Beste managementboek nodig: hier moet je op letten

Denk je als manager baat te hebben bij een goed management? Dan heb je het bij het juiste eind. Met de beste managementboeken ga je als manager snel de volgende stappen zetten.

Voordat het zover is, moet je uit bovenstaande boeken kiezen. Dat is althans het advies dat ik graag aan je mee wil geven. Deze boeken bieden allemaal op hun eigen manier een geweldige meerwaarde voor een manager. Door goed op onderstaande punten te letten, vind je voor jezelf snel het beste managementboek.

Inhoud & onderwerp & doel

Je moet eerst goed naar de inhoud en het onderwerp van een boek kijken. De inhoud moet je vervolgens afstemmen op het doel dat je voor ogen hebt. Wil je beter leidinggeven, wil je beter coachen of wil je dat er in je team beter samengewerkt gaat worden? Dit zijn verschillende mogelijke onderwerpen waar managementboeken over kunnen gaan. Bepaal daarom eerst wat je precies in een managementboek zoekt. Als je dat weet, vind je snel het beste managementboek voor in jouw situatie.

Auteur

Bij een managementboek is de auteur ontzettend belangrijk. Wat mij betreft moet een auteur van een managementboek zelf ervaring met managen hebben. Of hij/zij moet hier op een andere manier veel verstand/kennis van hebben.

Dit is niet bij alle managementboeken het geval. Sommige boeken zijn geschreven door mensen die nooit leiding hebben gegeven; dat spreekt mij zelf minder aan. Kijk daarom voor jezelf ook even goed en kritisch naar de auteur van het boek.

Beoordelingen

Ook raad ik je aan om goed naar beoordelingen van andere lezers te kijken. In dit artikel heb ik mijn persoonlijke bevindingen met je gedeeld, maar bovenstaande boeken zijn inmiddels door tienduizenden managers gelezen. Ga even goed na wat zij over deze managementboeken zeggen; dit levert je nog meer waardevolle informatie op.

Taal

Je kunt ook nog even naar de taal van het managementboek kijken. Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd naar Nederlandse boeken uit, maar mogelijk sluit een Engels managementboek beter op je wensen aan. Ook dit is weer iets dat je voor jezelf goed na moet gaan.

Beste managementboeken

Andere interessante boeken

Met de beste managementboeken ga je beter leidinggeven. Dat krijg je ook voor elkaar met de beste zelfontwikkeling boeken en boeken over leiderschap. Andere interessante boeken zijn boeken over beleggen, boeken over AI, filosofieboeken en boeken over zwangerschap.  

Veelgestelde vragen over managementboeken

Hoe kan ik bepalen welk managementboek relevant is voor mijn huidige leiderschapsuitdagingen?

Reflecteer eerst op de specifieke uitdagingen en doelstellingen die je als leider of manager hebt. Identificeer de gebieden waarin je wilt groeien, zoals teamdynamiek, conflictresolutie, strategische planning of motivatie. Zoek vervolgens naar boeken die zich richten op deze specifieke thema’s en lees samenvattingen of recensies om te beoordelen of de inhoud aansluit bij je behoeften.

Kunnen managementboeken echt helpen bij het verbeteren van mijn managementvaardigheden?

Ja, managementboeken kunnen inzicht bieden in effectieve managementpraktijken, nieuwe perspectieven op leiderschap en praktische tools en technieken die je kunt toepassen in je rol. Echter, het echte voordeel komt van het toepassen van deze concepten in de praktijk en het reflecteren op de resultaten om continue te leren en te verbeteren.

Hoe implementeer ik de concepten uit managementboeken in mijn team of organisatie?

Begin met het kiezen van één of twee kernideeën die je het meest relevant vindt en stel een plan op om deze te implementeren. Communiceer duidelijk de voordelen en de verwachte impact op je team of organisatie. Experimenteer op kleine schaal, verzamel feedback en maak aanpassingen waar nodig. Het is ook nuttig om sleutelleden van je team bij dit proces te betrekken voor extra inzichten en draagvlak.

Hoe blijf ik bij met de laatste trends en inzichten in management zonder overweldigd te raken door de hoeveelheid beschikbare boeken?

Focus op het lezen van samenvattingen of recensies van nieuwe en invloedrijke managementboeken om een overzicht te krijgen van de belangrijkste concepten. Abonneer je op nieuwsbrieven of volg websites en podcasts die gericht zijn op management en leiderschap. Kies jaarlijks een paar boeken die het meest relevant zijn voor je groei en uitdagingen, in plaats van te proberen alles bij te houden.