Beste ovenschaal 2024

Laatst bijgewerkt op 8 mei 2024

Voor veel mensen is het de dagelijkse gang van zaken: middels de oven een lekkere maaltijd bereiden. Geldt dit ook voor jou? Of wil je juist je oven vaker gebruiken? In beide gevallen heb je baat bij een goede ovenschaal. Zo’n schaal kenmerkt zich door de juiste afmetingen, een prima kwaliteit en veel gemak. Denk goed over het gewenste gebruik na en ga vervolgens op zoek naar de beste ovenschaal van 2024!

5 beste ovenschalen van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste ovenschalen geselecteerd, evenals de beste prijs per ovenschaal:


Top 5 beste ovenschaal: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over de beste ovenschaal en de andere ovenschalen uit mijn top 5!

1. Westinghouse Ovenschaal Braadslede

Mijn persoonlijke ervaringen met de Westinghouse Ovenschaal Braadslede

Al jarenlang maak ik thuis gebruik van de Westinghouse Ovenschaal Braadslede. Juist daardoor ik deze ovenschaal al zo lang naar tevredenheid gebruik, durf ik te stellen dat dit de beste ovenschaal van 2024 is. Deze ovenschaal heeft een diameter van 30 cm, is voor veel maaltijden geschikt en is van robuust gemaakt. De ovenschaal gaat hierdoor lang mee. Een ander groot pluspunt zijn de handige handgrepen; zelfs als je dikke ovenwanten aan hebt, pak je deze handgrepen eenvoudig vast. Ook wil ik graag de antiaanbaklaag benoemen; dankzij deze laag heb je minder olijfolie of vet in de ovenschaal nodig!

De belangrijkste voordelen van de Westinghouse Ovenschaal Braadslede

Een groot pluspunt van de Westinghouse Ovenschaal Braadslede is de algehele kwaliteit. Door het materiaalgebruik en de afwerking is dit een ovenschaal waar je ontzettend lang mee doet. Het is tegelijkertijd een ovenschaal die makkelijk te reinigen is en waarin je dus alle mogelijke maaltijden kunt bereiden. Denk hierbij aan een lekkere lasagne, een gebraden kip of een ovenschotel. Voor deze beste ovenschaal van 2024 hoef je maar €23 te betalen. Wil je liever meerdere ovenschalen in één koop? Deze ovenschaal wordt ook in een set van 3 stuks bij Bol aangeboden!

2. YUGN Braadslede Ovenschaal

Mijn persoonlijke ervaringen met de YUGN Braadslede Ovenschaal

De YUGN Braadslede Ovenschaal is om meerdere redenen zeer uniek te noemen. Door de unieke vormgeving en samenstelling is het in ieder geval een ovenschaal waar je heel veel aan hebt. Zo is deze schaal van RVS gemaakt, waardoor je van een lange levensduur verzekerd bent. Ook krijg je bij aanschaf een rooster meegeleverd; je kunt hierdoor eenvoudig gerechten op/in deze ovenschaal neerleggen. Een ander groot pluspunt is de vaatwasser bestendigheid; je houdt deze ovenschaal eenvoudig schoon. Ook de afmetingen (40 bij 30 bij 7 cm) zijn ideaal.

De belangrijkste voordelen van de YUGN Braadslede Ovenschaal

De algehele samenstelling vind ik het grootste voordeel. Deze ovenschaal gaat jarenlang mee, stelt je in staat om snel gerechten te bereiden en beschikt over een vrij brede rand. Juist doordat deze rand iets breder dan normaal is, pak je deze ovenschaal eenvoudig en veilig op! Voor de YUGN Braadslede Ovenschaal hoef je bovendien maar €22,95 te betalen. Het is hierdoor ook een super leuk om cadeau te doen aan iemand anders. Goed om te weten: je kunt deze ovenschaal in 6 verschillende maten bij Bol bestellen!

3. Tefal Success Ovenware Ovenschotel

Mijn persoonlijke ervaringen met de Tefal Success Ovenware Ovenschotel

De Tefal Success Ovenware Ovenschotel is precies zoals een ovenschaal hoort te zijn. Hij is lekker groot, gaat jarenlang mee en beschikt over een iets bredere rand. Dit stelt je in staat om deze ovenschaal veilig uit de oven te tillen. Deze ovenschaal is overigens van 100% gerecycled aluminium gemaakt; het is hierdoor een milieuvriendelijke optie. Een ander groot voordeel is de maatstelling: 20 bij 26 cm. Deze ovenschaal past hierdoor in de meeste ovens én is voor zo’n beetje alle gerechten uiterst geschikt. Doordat deze ovenschaal van het A-merk Tefal is, ben je op voorhand al van een lange levensduur verzekerd.

De belangrijkste voordelen van de Tefal Success Ovenware Ovenschotel

Met de Tefal Success Ovenware Ovenschotel haal je een handige ovenschaal in huis. Deze ovenschaal ligt prettig in de hand, heeft een uitstekende warmtegeleiding en is dus voor in veel ovens geschikt. De antiaanbaklaag voorkomt bovendien dat het eten aan de schaal blijft plakken. Hierdoor hoef je ook minder olijfolie of vet te gebruiken, waardoor je ovengerechten gezonder worden. Voor deze prima ovenschaal betaal je slechts €16,99. Een méér dan interessant prijskaartje!

4. Cookinglife Ovenschaal

Mijn persoonlijke ervaringen met de Cookinglife Ovenschaal

Als je alleen woont, is de Cookinglife Ovenschaal de beste ovenschaal voor je. Deze schaal heeft een diameter van 16,5 cm en een inhoud van 1 liter. Hij is hierdoor uitermate geschikt voor de kleinere ovenschotels. Of voor het bereiden van kleinere hoeveelheden voedsel. Deze ovenschaal is volledig ovenbestendig, magnetronbestendig en vriezerbestendig. Dit komt de veelzijdigheid dus alleen maar ten goede. Ook over de kwaliteit – hij is van speciaal borosillicaatglas gemaakt – ben ik uitermate te spreken.

De belangrijkste voordelen van de Cookinglife Ovenschaal

De compactheid vind ik het grootste voordeel van de Cookinglife Ovenschaal. Je bergt deze schaal hierdoor eenvoudig in je oven op én je kunt hier eenvoudig kleinere gerechten mee klaarmaken. Deze ovenschaal is bovendien makkelijk te reinigen en wordt ook nog met een deksel geleverd. Voor deze handige ovenschaal betaal je slechts €17,49. De prijs-kwaliteitsverhouding is hierdoor dik in orde!

5. Pyrex Optimum Ovenschalenset

Mijn persoonlijke ervaringen met de Pyrex Optimum Ovenschalenset

Zelf gebruik ik niet super vaak een ovenschaal, maximaal 2 keer per week. Is dit bij jou een ander verhaal? Als je vaker een ovenschaal nodig hebt, raad ik je graag de Pyrex Optimum Ovenschalenset aan. Dit is wat mij betreft de beste ovenschalenset van 2024, bestaande uit drie schalen: 1 schaal van 1,4 liter, 1 schaal van 2,1 liter en 1 schaal van 3 liter. Door deze samenstelling maak je probleemloos elke dag gebruik van één van de ovenschalen uit deze set.

De belangrijkste voordelen van de Pyrex Optimum Ovenschalenset

De algehele samenstelling vind ik echt subliem. Elke ovenschaal is rond en van hoogwaardig glas gemaakt. De schalen hebben hierdoor een goede warmteoverdracht en zijn eenvoudig schoon te houden. Doordat de ovenschalen alleen maar een andere maat hebben, berg je ze ook nog eenvoudig ‘in elkaar’ op. De prijs voor deze set is ook subliem; je betaalt hier slechts €35,95 voor. Dit komt dus neer op slechts €12 per ovenschaal!

Waarom heb je een goede ovenschaal nodig?

De beste ovenschaal is, naar mijn mening, voor elk huishouden een aanrader. Dit heeft eigenlijk met meerdere redenen c.q. voordelen te maken:

  • Veelzijdig te gebruiken. Een goede ovenschaal is veelzijdig te gebruiken. Je kunt ‘m immers voor zo’n beetje elk ovengerecht gebruiken, waardoor je ‘m in principe elke dag zou kunnen gebruiken.
  • Heerlijke smaak. Met een goede ovenschaal geniet je ook nog van een nóg betere smaak van het eten. Dit komt onder meer door de goede warmteoverdracht en verspreiding van deze warmte.
  • Biedt veel gemak. Met de beste ovenschaal geniet je uiteraard ook van veel gemak. Vul de schaal met bijvoorbeeld een ovenschotel en zet ‘m in de oven. Je hoeft nu alleen maar te wachten totdat de oven klaar is met zijn werk. ideaal en super eenvoudig dus!

Heb je op dit moment al een ovenschaal? Ga dan even goed na wat de conditie hiervan is. Met name oudere ovenschalen hebben veelal een matige conditie. Ze brengen hierdoor de warmte minder goed over of de antiaanbaklaag is niet meer (goed) aanwezig. Daardoor blijft het eten plakken aan de bodem van de schaal; uiterst irritant.

Welke merken bieden goede ovenschalen aan?

Kies altijd voor een Tefal ovenschaal, Pyrex ovenschaal, Cookinglife ovenschaal, YUGN ovenschaal, Westinghouse ovenschaal, Le Creuset ovenschaal, Staub ovenschaal, Berghoff ovenschaal, Iitala ovenschaal, Wedgwood ovenschaal of Joseph Joseph ovenschaal. Dan ben je in ieder geval van een top kwaliteit verzekerd.

Westinghouse Ovenschaal Braadslede
De Westinghouse Ovenschaal Braadslede is de beste ovenschaal van 2024

Beste ovenschaal kopen: hier moet je op letten

Is je huidige ovenschaal aan vervanging toe? Of wil je voor het eerst een ovenschaal aanschaffen? In beide gevallen heb ik een kort en bondig advies voor je: kies voor één van bovenstaande ovenschalen.

Binnen dit aanbod moet je voor jezelf op zoek gaan naar de beste ovenschaal. Daarvoor wijs ik je graag op onderstaande punten. Dit zijn dé punten die je nodig hebt om een goede vergelijking te maken.

Vorm & afmetingen

Ten eerste moet je goed naar de vorm van de ovenschaal kijken. Lijkt een ronde ovenschaal je handig? Of heb je toch liever een vierkante- of rechthoekige ovenschaal? De keuze is reuze én volledig aan jou.

Mijn advies is om vooral goed naar de afmetingen te kijken. De schaal moet immers wel in je oven passen. Ook moet de schaal groot genoeg zijn om de gewenste maaltijd klaar te kunnen maken. Stem daarom zowel de vorm als de afmetingen af op je oven én je huishouden.

Bonustip: bepaal ook hoeveel ovenschalen je nodig hebt. Je kunt voor de beste ovenschaal kiezen, maar je kunt ook voor een set van meerdere schalen gaan. Ook dit hangt weer af van het gewenste gebruik.

Materiaal

Ten tweede heb je met het materiaal van de ovenschaal te maken. Het ‘lastige’ hierbij is dat veel materialen goed zijn bij/voor een ovenschaal. Mijn advies is daarom om vooral naar de samenstelling te kijken.

Ga bijvoorbeeld goed na of de ovenschaal over een goede antiaanbaklaag beschikt. Die laag is zo’n beetje belangrijker dan het gebruikte materiaal.

Inhoud

Ten derde heb je nog met de inhoud te maken. Dit punt sluit uiteraard volledig op het eerdergenoemde punt aan: de afmetingen. De afmetingen zijn bepalend voor de inhoud en zijn daardoor, in mijn ogen, het belangrijkst.

Opties

Ten vierde moet je bij een ovenschaal goed naar de opties kijken. Beschikt de ovenschaal bijvoorbeeld over een deksel? Is de ovenschaal magnetronbestendig? Is de schaal vriezerbestendig? En hoe makkelijk is het om de ovenschaal te reinigen? Dit zijn allemaal belangrijke punten waar je even goed naar moet kijken.

Vormgeving

Ten vijfde wijs ik je nog even op de vormgeving van de ovenschaal. Hierbij doel ik met name op de rand danwel op de handgrepen. Deze onderdelen zijn bepalend voor de manier waarop je de ovenschaal vast kunt pakken.

Kwaliteit

Ten zesde heb je met de kwaliteit te maken. Hier kan ik kort over zijn: kies voor één van bovenstaande ovenschalen. Deze ovenschalen zijn van de beste kwaliteit, gaan lang mee en doen hun werk uitermate goed. Dat is uiteraard alles wat je wilt als je op zoek naar een goede ovenschaal bent.

Prijs

Tot slot kún je nog met een schuin oog naar de prijs kijken. Dit vind ik zelf echter minder belangrijk. Waarom? Omdat je gewoon voor de beste ovenschaal zou moeten gaan. Daar heb je op termijn het meeste aan een daarmee geniet je ook nog van overheerlijke maaltijden!

Beste ovenschaal

Aanvullende producten voor je keuken

De beste ovenschaal en ovenwanten vormen een gouden combinatie met elkaar. Om de schaal echter te vullen, heb je wellicht snijplanken, een eiersnijder, een spiraalsnijder, een groentesnijder en/of een mandoline nodig.

Veelgestelde vragen over ovenschalen

Kan ik een ovenschaal direct vanuit de koelkast in een hete oven plaatsen?

Het is meestal niet aanbevolen om een koude ovenschaal direct uit de koelkast in een hete oven te plaatsen vanwege het risico op thermische schok, wat kan leiden tot breken of barsten. Laat de schaal eerst op kamertemperatuur komen of plaats deze in een koude oven die je vervolgens aanzet, zodat de schaal geleidelijk opwarmt met de oven.

Hoe voorkom ik dat voedsel aan mijn ovenschaal blijft plakken?

Om te voorkomen dat voedsel aan je ovenschaal blijft plakken, kun je de schaal licht invetten met boter, olie of een kookspray voordat je de ingrediënten toevoegt. Daarnaast helpt het gebruik van bakpapier of een siliconen bakmat ook om aanbakken te voorkomen en maakt het de schoonmaak gemakkelijker.

Kan ik een barst in mijn ovenschaal repareren?

Hoewel er methoden en lijmen zijn die beweren keramiek en glas te kunnen repareren, is het over het algemeen niet veilig om een beschadigde ovenschaal voor koken of bakken te gebruiken, vooral niet bij hoge temperaturen. Een barst kan wijder worden en ervoor zorgen dat de schaal breekt tijdens gebruik, wat gevaarlijk kan zijn. Het is beter om een gebroken ovenschaal te vervangen.

Hoe kan ik hardnekkige vlekken en aangekoekte resten uit mijn ovenschaal verwijderen?

Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken of aangekoekte resten, laat je de ovenschaal eerst weken in warm, zeepachtig water en gebruik je vervolgens een spons of zachte borstel om te schrobben. Voor bijzonder hardnekkige vlekken kun je een mengsel van bakpoeder en water aanbrengen, laten inwerken en daarna schrobben. Een ander effectief middel is het gebruik van witte azijn of een pasta van bakpoeder en azijn, die helpt om vlekken op te lossen en geuren te neutraliseren. Spoel de schaal goed af na het reinigen.