Beste plintenschaar 2024

Voor een nieuwe vloer heb je twee mogelijkheden: de vloer zelf leggen of dit aan een professional overlaten. Om meerdere redenen is het aan te raden om zelf een vloer te leggen. De belangrijkste reden is uiteraard de (aanzienlijke) kostenbesparing. Als je zelf een vloer gaat leggen, heb je uiteraard ook met de plinten te maken. Daarvoor raad ik je graag een plintenschaar aan. Met de beste plintenschaar knip je eenvoudig de pinten op de juiste lengte af én in de juiste hoek.

Top 5 beste plintenscharen van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste plintenscharen geselecteerd, evenals de beste prijs per plintenschaar:


5 beste plintenscharen besproken: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over de beste plintenschaar en de andere plintenscharen uit mijn top 5!

1. Optimus Professionele Plintenschaar

De Optimus Professionele Plintenschaar is de beste plintenschaar van 2024. Die mening ben ik toegedaan na het zelf gebruiken van deze plintenschaar. Deze schaar ligt heerlijk in de hand, is eenvoudig naar wens te verstellen en biedt heel veel mogelijkheden. Dat is vooral te danken aan de instelbare hoek; je stelt ‘m in op een hoek van 45 tot 135 graden. Je kunt hier dus écht alle kanten mee op. Het is bovendien mogelijk om de hoek zeer nauwkeurig in te stellen. Nadien laat je het werk aan het SK5 RVS mes over; dit mes knipt de plint zonder enig probleem door. Dankzij de ergonomische handgreep gebruik je deze plintenschaar moeiteloos urenlang achter elkaar. Voor deze beste plintenschaar betaal je slechts €24,95. Een uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding!

2. MacLean Plinten knipschaar

De MacLean Plinten knipschaar is eveneens een geweldige plintenschaar. Deze schaar lijkt veel op bovenstaande schaar; ook deze schaar heeft een instelbare hoek van 45 tot 135 graden. Dit stelt je in staat om alle mogelijke knipklussen met/bij een plint uit te voeren. Je stelt de hoek nauwkeurig in, waarna het scherpe mes de rest van het werk voor je doet. Deze plintenschaar is bovendien voor veel verschillende materialen geschikt: plinten, zacht hout, rubber, lintkabels en kunststof. Bij deze plintenschaar geniet je – uiteraard – ook van het gewenste comfort. Hij ligt heerlijk in de hand en beschikt over een softgrip laag op de handgreep. Voor deze goede plintenschaar betaal je ook maar €24,99!

3. Skandia Verstekschaar Verstelbaar

Bij mijn test is gebleken dat de Skandia Verstekschaar Verstelbaar ook een geweldige optie is. Deze plintenschaar heb ik zelf uit mogen proberen en daar kijk ik met een goed gevoel op terug. Deze plintenschaar is eenvoudig in de gewenste hoek in te stellen, waarna hij nauwkeurig zijn werk doet. Een belangrijk onderdeel is het vlakke werkvlak; dit vlak voorkomt het beschadigen of vervormen van het te knippen materiaal. Deze plintenschaar is overigens ook instelbaar in een hoek van 45 tot 135 graden. Net zoals bovenstaande varianten dus. Voor de Skandia Verstekschaar Verstelbaar betaal je wel iets meer geld; rond de €40.

4. Luvigo® Professionele Plintenschaar

Met de Luvigo® Professionele Plintenschaar is het snijden/knippen van plinten een koud kunstje. Dit is ten eerste al aan de slimme vormgeving te danken. Deze plintenschaar is lekker compact uitgevoerd, ligt prettig in de hand en beschikt over vlijmscherpe messen. Ten tweede is het mes volledig van RVS gemaakt; dit brengt de gewenste kracht en lange levensduur met zich mee. Ten derde is dit één van de goedkopere plintenscharen: je betaalt hier slechts €21,95. Tot slot ben ik uitermate te spreken over de instelbaarheid van de hoek. Dit doe je snel en nauwkeurig, waarna je in de gewenste hoek de plint kunt knippen/snijden. Het hoekbereik ligt tussen de 45 en 135 graden in.

5. Edma Verstekschaar

€47,97
Op voorraad
Bol.com

Heb je de beste plintenschaar naar je eigen mening nog niet gevonden? Dan wil je ik graag op de Edma Verstekschaar wijzen. Deze plintenschaar is om meerdere redenen uniek te noemen. Zo is deze plintenschaar geschikt voor plinten, voor hout en voor andere materialen. Stel de gewenste hoek in en laat de rest van het werk over aan de vlijmscherpe messen. Na gebruik maak je ook nog met veel plezier gebruik van het aangebrachte stanleymes. Dit maakt deze plintenschaar nóg veelzijdiger inzetbaar. Wel moet je even goed naar de prijs kijken; voor de Edma Verstekschaar betaal je bijna €50.

Waarom heb je een plintenschaar nodig?

Bij het leggen van een vloer komt het op nauwkeurigheid aan. Voor laminaat heb je daarom een nauwkeurige laminaatsnijder nodig. Voor de plinten heb je vervolgens de beste plintenschaar nodig. Met zo’n schaar geniet je van meerdere voordelen:

  • Nauwkeurig in de gewenste hoek snijden. Met een goede plintenschaar snij je een plint nauwkeurig in de gewenste hoek. Dit komt onder meer doordat je de gewenste hoek nauwkeurig in kunt stellen. Daarbij is het brede hoekbereik ook een groot voordeel; bij de meeste varianten kun je de hoek tussen 45 en 135 graden instellen. Met name als je een plint in een hoek moet snijden, komt de ultieme nauwkeurigheid maar al te goed van pas!
  • Veel gebruiksgemak. Met de betere plintenscharen geniet je ook van veel gebruiksgemak. Dit komt deels door de nauwkeurigheid en deels door de fijne handgreep. De schaar ligt heerlijk in de hand en is hierdoor prima te bedienen. Daarbij geniet je ook van de vlijmscherpe messen; deze messen nemen bijna al het werk voor je uit handen. Je hoeft hierdoor zelf niet overdreven veel kracht te zetten.
  • Veelzijdig, veilig en flexibel. Een goede plintenschaar is veelzijdig inzetbaar; je kunt hier in veel gevallen ook andere materialen mee knippen/snijden. Daarnaast is een goede plintenschaar altijd veilig in gebruik. Dit komt bijvoorbeeld door een speciale vergrendeling of blokkeerknop. Tot slot is een goede plintenschaar ook nog flexibel inzetbaar; door de compactheid neem je ‘m eenvoudig naar een andere kluslocatie mee!

Welke merken bieden goede plintenscharen aan?

De beste plintenschaar is, wat mij betreft, van het merk Optimus. Daarbij ben ik ook van mening dat dit één van de betere merken in de wereld van plintenscharen is. Maar, ook voor een Edma plintenschaar, Skandia plintenschaar, Luvigo plintenschaar of MacLean plintenschaar kun je met een gerust hart kiezen. Ook deze merken leveren de gewenste kwaliteit en dragen zorg voor een plintenschaar die lang mee gaat!

Optimus Professionele Plintenschaar
De Optimus Professionele Plintenschaar is de beste plintenschaar van 2024

Beste plintenschaar kopen: hier moet je op letten

Is een plintenschaar precies hetgeen dat je nodig hebt? Dan hoef je nog maar één ding te doen: een vergelijking tussen bovenstaande plintenscharen te maken. Dit stelt je in staat om de beste plintenschaar voor in jouw situatie te vinden. Mijn advies is om daarbij vooral op onderstaande punten te letten.

Maximale verstekhoek

Het belangrijkste kenmerk van een plintenschaar is de maximale verstekhoek. Zoals uit bovenstaande reviews blijkt, is de maximale verstekhoek idealiter 135 graden. Dankzij zo’n hoek kun je elke plint in de gewenste hoek snijden/knippen.

Ook raad ik je aan om naar de minimale verstekhoek te kijken. Bij de betere plintenscharen is dit 45 graden. Dankzij deze minimale- en maximale verstekhoek voer je simpelweg elke knipklus voor je plinten uit.

Materiaal mes

Je moet ook even goed naar het materiaal van het mes kijken. Idealiter gaat het om een RVS mes. Daarbij is het ook nog wenselijk dat het om een hoogwaardige soort roestvrijstaal gaat. Kom je een mes van een ander materiaalsoort tegen? Dan is mijn advies om die variant links te laten liggen.

Handgreep

Het is belangrijk om goed naar de handgreep te kijken. De handgreep moet namelijk fijn in de hand liggen en ook nog zacht aanvoelen. Check daarom of de handgreep van een softgrip laag voorzien is. Een goede handgreep draagt in ieder geval bij aan het comfort én gebruiksgemak.

Samenstelling

Je doet er ook verstandig aan om even goed naar de samenstelling te kijken. Sommige plintenscharen zijn van handige extra’s voorzien, zoals een stanley mes of een volledig vlak werkblad. Ook kun je even naar de afmetingen van de plintenschaar kijken. Dit is vooral belangrijk als je de schaar eenvoudig met je mee wilt nemen.

Prijs & kwaliteit

Als laatste punt wijs ik je op de prijs en de kwaliteit. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat je puur voor de beste plintenschaar gaat. Ongeacht wat je daar nou precies voor moet betalen. Je kunt beter net iets meer geld uitgeven en vervolgens genieten van de uitmuntende nauwkeurigheid. Goed om te weten: de beste plintenschaar gaat ook nog eens heel erg lang mee. Je hoeft dus maar één keer in de zoveel jaar een nieuwe plintenschaar te kopen.

Beste plintenschaar

Andere klusproducten

De beste plintenschaar en laminaatsnijder zijn onmisbaar bij het leggen van laminaat. Wil je een ander soort klus in of rondom je huis uitvoeren? Kijk dan eens naar een goede kitspuit, goede werkbank, goede handtacker, goede excentrische schuurmachine, goed soldeerstation en/of goede handzaag.

Veelgestelde vragen over plintenscharen

Hoe gebruik je een plintenschaar voor een perfecte hoeksnede?

Om een perfecte hoeksnede met een plintenschaar te maken, stel je eerst de gewenste hoek in op de schaar, meestal variërend tussen 45 en 90 graden, afhankelijk van de hoek die je nodig hebt voor je plinten. Plaats de plint stevig binnen de geleiders van de schaar en zorg ervoor dat de plint goed is uitgelijnd voor een nauwkeurige snede. Knijp de handvatten samen met een stevige, gelijkmatige druk om een schone snede te maken.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van een plintenschaar in plaats van een zaag?

Een plintenschaar is meestal sneller en handiger in gebruik dan een zaag, vooral voor kleinere projecten of aanpassingen. Het biedt een snelle, schone snede zonder zaagsel of rommel, wat ideaal is voor gebruik binnenshuis of in afgewerkte ruimtes. Plintenscharen zijn ook lichter en draagbaarder dan zagen, wat ze gemakkelijk maakt om mee te werken en te vervoeren.

Hoe onderhoud je een plintenschaar om de levensduur te verlengen?

Houd je plintenschaar in goede staat door de messen schoon en vrij van vuil te houden. Veeg na elk gebruik de bladen schoon met een droge doek. Smeer de scharnierpunten periodiek om roest te voorkomen en zorg ervoor dat de beweging soepel blijft. Als de messen bot worden, slijp ze dan of vervang ze indien nodig om de effectiviteit te behouden.

Kan een plintenschaar gebruikt worden voor andere materialen dan plinten?

Hoewel een plintenschaar voornamelijk ontworpen is voor het snijden van plinten en vergelijkbare houtmaterialen, kan het ook worden gebruikt voor andere zachte materialen zoals PVC-pijp, rubberen slangen, of dunne kunststof strips, afhankelijk van de kracht en de capaciteit van de schaar. Het is echter belangrijk om te controleren of de maximale dikte en materiaaltype binnen de specificaties van de schaar vallen om schade aan het gereedschap te voorkomen.