Waarom we foute kersttruien kopen

Iets wat fout is, is niet goed. Dat wil je niet, dat stuur je terug, daar loop je van weg. Dit geldt niet voor foute kersttruien die juist steeds populairder worden. Waarom doe we dit en waar komen die lelijke kersttruien eigenlijk vandaan? En zijn deze truien eigenlijk wel lelijk om te zien? Dat en meer lees je op deze pagina.

Waar komen foute kersttruien vandaan?

Hoewel er regelmatig wordt verwezen naar de jaren tachtig is het ontstaan van de ‘foute kersttrui’ te herleiden naar de jaren vijftig van de twintigste eeuw. In Amerika werd het kerstfeest steeds populairder en in een deel van de Verenigde Staten kan het flink koud zijn in december. ‘Christmas Carolers’ zijn groepen die van deur tot deur gaan om kerstliederen te zingen. Zij droegen dikke truien die versierd waren met kerstdecoraties, zo ontstond er een heel herkenbaar beeld van kerstmis in Amerika.

De jaren tachtig was in Amerika een decennium van meer, meer, meer. Alles moest groter, mooier maar soms ook lelijker! Foute kersttruien werden de norm, veel kerstfilms zouden dit cliché alleen maar versterken. Toen Bill Cosby ook prominent op de televisie verscheen met zeer kleurrijke truien was het fenomeen ‘foute trui’ niet meer te stoppen. Deze trend zou ook overwaaien naar Europa en de kersttrui won aan populariteit in Nederland. De kleuren werden steeds levendiger, de afbeeldingen steeds opvallender.

Foute of lelijke kersttrui?

In Nederlandse noemen we deze stijl vaak ‘foute kersttruien’ terwijl het in Amerika ‘ugly sweaters’ ofwel lelijke truien genoemd worden. Hier wordt de term ‘fout’ gebruikt voor veel zaken die buiten de norm vallen maar wel heel vermakelijk zijn. Denk aan muziek die ‘fout’ maar wel lekker klinkt of reality soaps die ‘fout’ zijn maar wel makkelijk wegkijken. Iedereen houdt van fout, dat blijkt wel uit de foute kersttruien die steeds opvallender worden qua design.

Niet fout, niet lelijk, gewoon leuk!

Veel van deze truien zijn eigenlijk best mooi om te zien, sommige motieven kun je zelfs stijlvol noemen. Dus lelijk zijn ze zeker niet altijd. Daarnaast is er in principe ook niets mis mee. De kwaliteit van de materialen en pasvorm kan dik in orde zijn, dus om nou te spreken van ‘fout’… De kersttruien die je online kunt kopen zijn eigenlijk gewoon feestelijk, gezellig en passen bij je eigen karakter of gevoelens van het moment. Draag daarom deze winter ook een foute, lelijke maar stiekem ook heel mooie én comfortabele trui. Langs de deur gaan en zingen is optioneel.

Scroll to top