Beste waterpas 2024

Laatst bijgewerkt op 8 mei 2024

Bij klussen komt het op nauwkeurigheid aan. Dat is het geval als je zelf een meubelstuk maakt, als je zelf een muurtje bouwt en als je een schilderij ophangt. Om deze nauwkeurigheid te verkrijgen, heb je onder meer een waterpas nodig. De beste waterpas geeft in één oogopslag duidelijkheid of iets recht staat of hangt. Je kunt je vast nu al voorstellen dat dit bij ontzettend veel klussen onmisbaar is!

5 beste waterpassen van 2024

Speciaal voor jou heb ik de 5 beste waterpassen geselecteerd, evenals de beste prijs per waterpas:


Top 5 beste waterpas: mijn mening

Hieronder deel ik mijn mening met je over de beste waterpassen en de andere waterpassen uit mijn top 5!

1. STANLEY FatMax I-Beam Waterpas

Mijn persoonlijke ervaringen met de STANLEY FatMax I-Beam Waterpas

Zelf ben ik een vrij simpele doe-het-zelver. Ik kan wel het een en ander, maar het is allemaal niet spannend. Mede daarom hoefde ik ook geen héle bijzondere waterpas te hebben, maar gewoon een waterpas die doet wat ‘ie moet doen. Mede daarom heb ik voor de STANLEY FatMax I-Beam Waterpas gekozen. Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik stellen dat dit de beste waterpas van 2024 is. Deze waterpas is 120 cm lang, beschikt over 3 libellen en heeft 2 handige ingebouwde handvatten. Je geniet hiermee van veel gemak en uiteraard een optimale nauwkeurigheid.

De belangrijkste voordelen van de STANLEY FatMax I-Beam Waterpas

Met de STANLEY FatMax I-Beam Waterpas haal je pure kwaliteit in huis. Zoals je aan de rest van mijn top 5 ook kunt zien, is Stanley gewoonweg één van de betere merken. Dit merk biedt kwaliteit en gebruikt de juiste materialen. Voor déze beste waterpas geldt dan ook dat ‘ie tegen een flink stootje bestand is. Daarbij ben ik ook erg te spreken over de lengte van 120 cm; dit maakt deze waterpas ook ideaal voor de grotere oppervlakten. Met dank aan de nauwkeurigheid tot een halve millimeter per meter doe je met een gerust hart een beroep op deze waterpas. Voor deze beste waterpas betaal je overigens slechts €29,99!

2. STANLEY Torpedo Waterpas

Mijn persoonlijke ervaringen met de STANLEY Torpedo Waterpas

Tijdens het klussen heb je niet altijd een lange waterpas nodig. In sommige gevallen heb je juist veel aan een korte waterpas; je komt dan al snel bij de STANLEY Torpedo Waterpas uit. Deze waterpas is slechts 20 cm lang en daarmee uitermate geschikt voor de kleinere werkzaamheden. Deze waterpas beschikt over 3 libellen en is uiteraard handig mee te nemen. Met alle dank aan de compactheid. Voor een klusser die vaak op verschillende locaties werkt, is dit dus ook een ideale waterpas!

De belangrijkste voordelen van de STANLEY Torpedo Waterpas

Door de compactheid is dit een zeer praktische waterpas. Je neemt ‘m overal mee naar toe en je geniet op elke locatie van veel gemak. Bijkomend voordeel is dat deze waterpas slechts €9 kost. Voor nog geen 10 euro heb je dus al de beschikking over deze kleine en praktische waterpas. De waterpas is overigens van sterk en licht kunststof gemaakt. Dit maakt het verplaatsen des te eenvoudiger, terwijl dit materiaal ook voor een lange levensduur draagt. Al met al raad ik alle doe-het-zelvers deze waterpas van harte aan!

3. Sola Waterpas

€87,78
Op voorraad
Bol.com

Mijn persoonlijke ervaringen met de Sola Waterpas

Voor sommige klussen heb je juist een zéér lange waterpas nodig. Heb jij zo’n klus op de planning staan? Dan raad ik je graag de Sola Waterpas aan. Dit is de beste waterpas voor grote klussen en grote oppervlakten. Met alle dank aan de lengte van maar liefst 180 cm. Door deze indrukwekkende lengte kun je ‘m in principe voor elke grote klus gebruiken. Je geniet hierbij optimaal van de onbreekbare libellen, de afstandsvoetjes en de algehele kwaliteit. Dankzij de verhoogde eindkappen zet je deze waterpas moeiteloos stabiel neer op de grond.

De belangrijkste voordelen van de Sola Waterpas

De klussen waar je de Sola Waterpas voor kunt gebruiken, lopen flink uiteen. Dit maakt deze waterpas dan ook voor doe-het-zelvers én professionals geschikt. Het merk Sola heeft bij deze waterpas gekozen voor aluminium als hoofdmateriaal. Dit materiaal is licht van gewicht én tegen een flink stootje bestand. Ook dit komt de levensduur dus alleen maar ten goede. Wel moet je even goed kijken naar het opbergen en verplaatsen van deze waterpas. Door de lengte van 180 cm gaat dat niet altijd even makkelijk. Voor deze lange en handige waterpas betaal je ongeveer €88.

4. MAKA Digitale Waterpas

Mijn persoonlijke ervaringen met de MAKA Digitale Waterpas

Een waterpas hoeft anno 2024 niet meer al tijd over normale libellen te beschikken. Je kunt ook prima voor de MAKA Digitale Waterpas kiezen. Dit is, wat mij betreft, de beste digitale waterpas van 2024. Deze waterpas beschikt over 2 libellen én over een digitaal display. op dit display lees je precies de eventuele afwijking af. Dit brengt dus een unieke, extra dimensie van nauwkeurigheid met zich mee. Je geniet overigens van een nauwkeurigheid van maar liefst 0,1 graden; je kunt hierdoor blind vertrouwen op deze digitale waterpas.

De belangrijkste voordelen van de MAKA Digitale Waterpas

Een groot voordeel van de MAKA Digitale Waterpas vind ik het gemak. Leg deze waterpas op een ondergrond neer en lees de afwijking direct op het display af. Dit display werkt op twee AAA batterijen; deze krijg je bij aanschaf al meegeleverd. Overigens beschikt de MAKA Digitale Waterpas over nauwkeurige magneten, waarmee de gewenste nauwkeurigheid dus verkregen wordt. Deze waterpas is ook nog licht van gewicht én stevig, doordat MAKA voor aluminium als materiaal gekozen heeft. Voor deze beste digitale waterpas betaal je slechts €37,99!

5. Silverline 3-delige waterpas set

Mijn persoonlijke ervaringen met de Silverline 3-delige waterpas set

De fanatieke klusser heeft meerdere waterpassen nodig. Geldt dit ook voor jou? Dan raad ik je graag de Silverline 3-delige waterpas set aan. Uit mijn test is gebleken dat dit de beste waterpas set van 2024 is. Deze set bestaat uit drie waterpassen met verschillende lengtes: 40 cm, 60 cm en 100 cm. Door deze samenstelling kun je voor elke klus wel één van de drie waterpassen gebruiken. De waterpassen beschikken allemaal over meerdere libellen en werken met een prima nauwkeurigheid.

De belangrijkste voordelen van de Silverline 3-delige waterpas set

De veelzijdigheid is een groot voordeel van de Silverline 3-delige waterpas set. Deze waterpassen kun je voor elke klus te gebruiken en sluiten qua toepassing perfect op elkaar aan. De waterpassen zijn bovendien van een prima kwaliteit en volledig van aluminium gemaakt. Dit materiaal zorgt voor een licht(er) gewicht en daarmee extra veel gebruiksgemak. Voor deze set van 3 waterpassen hoef je slechts €25,60 te betalen. Een prima deal dus voor de fanatieke klusser!

Waarom heb je een waterpas nodig?

Als doe-het-zelver moet je op je gereedschap kunnen bouwen en vertrouwen. Je moet daarbij ook nog eens elke klus zo nauwkeurig mogelijk uitvoeren. Dáár komt een goede waterpas bij om de hoek kijken. Als je de beschikking over een goede waterpas hebt, geniet je simpelweg van de gewenste nauwkeurigheid.

Dit uit zich ten eerste in het best mogelijke klusresultaat. Als je bijvoorbeeld iets aan het opbouwen bent, is het zeer belangrijk dat alles 100% nauwkeurig geplaatst wordt. Zonder een goede waterpas is dat behoorlijk natte vingerwerk. Kies je daarentegen voor een goede waterpas? Dan voorzie je jezelf van de gewenste nauwkeurigheid.

Ten tweede geniet je met een goede waterpas van meer klusplezier. Je weet simpelweg dat je goed bezig bent. Ook biedt de waterpas veel gemak; een waterpas is makkelijk te gebruiken en in elke situatie te gebruiken. Dit gemak brengt op meerdere manieren dus extra veel klusplezier met zich mee.

Ten derde is het prijskaartje een groot voordeel. Voor de beste waterpas betaal je slechts een paar tientjes. Voor dit minimale bedrag geniet je dus al van bovenstaande voordelen. Een bijkomend voordeel is dat je zéér lang met je waterpas doet. De betere waterpassen zijn van aluminium en daarmee zeer stevig.

Welke merken bieden goede waterpassen aan?

De beste waterpas is afkomstig van het merk Stanley. Dit is sowieso een merk dat meerdere interessante waterpassen aanbiedt. Ook met een MAKA waterpas, Silverline waterpas, Solo waterpas, Bosch waterpas en waterpas van een ander A-merk zit je goed. Deze merken leveren kwaliteit en dragen zorg voor de gewenste, uitmuntende nauwkeurigheid.

STANLEY FatMax I-Beam Waterpas
De STANLEY FatMax I-Beam Waterpas is de beste waterpas van 2024

Beste waterpas kopen: hier moet je op letten

Wil je als doe-het-zelver de beste klusresultaten behalen? Dan kun je niet om een waterpas heen. Zo’n waterpas biedt op meerdere gebieden extra veel gemak én zorgt ervoor dat je 100% nauwkeurig werkt. Erg belangrijk dus om de beschikking over een goede waterpas te hebben.

Maar, wat is dan voor in jouw situatie de beste waterpas? Het antwoord op die vraag vind je door goed op onderstaande aandachtspunten te letten. Aan de hand van deze punten vind je snel de beste waterpas.

Gewenste gebruik

Ten eerste moet je goed naar het gewenste gebruik kijken. Waar wil je je nieuwe waterpas precies voor gebruiken? Wat voor klussen moet/wil je uitvoeren? En wat is je huidige situatie/niveau? Een professional heeft andere eisen met betrekking tot een waterpas dan een doe-het-zelver. Kijk daarom goed naar je situatie en maak daarmee alvast een flinke schifting in het aanbod.

Soort waterpas

Ten tweede moet je een vergelijking tussen de twee soorten waterpassen maken: de normale waterpas en de digitale waterpas. Op een digitale waterpas lees je de afwijking in een x aantal graden af, terwijl je op een normale waterpas de libellen af moet lezen.

Op dit gebied bestaat geen goed of slecht. Wat voor jou de juiste keuze is, hangt puur van je persoonlijke voorkeuren af. Mijn advies is daarom om gewoon eens naar beide soorten waterpassen te kijken. Vervolgens kun je in mijn top 5 snel de beste waterpas per soort uitkiezen!

Lengte

Ten derde is de lengte van de waterpas belangrijk. Deze lengte is bepalend voor de werkzaamheden die je uit kunt voeren én voor het gemak. Kies je bijvoorbeeld voor een waterpas van 20 cm? Dan is de waterpas alleen voor de kleinere klussen/oppervlakten geschikt, maar je kunt ‘m wel ontzettend makkelijk overal mee naar toe nemen. Dat is bij een waterpas van 120 of 180 cm een ander verhaal. Die varianten lenen zich echter wel weer meer voor de grotere klussen/oppervlakten. Stem dus ook de lengte goed op het gewenste gebruik af!

Libellen

Ten vierde raad ik je aan om goed naar de libellen te kijken. Ga goed na over hoeveel libellen de waterpas beschikt en waar deze libellen zich precies bevinden. Idealiter gaat het om zowel horizontale- als verticale libellen. Daarmee meet je zowel horizontaal als verticaal nauwkeurig dingen op!

Materiaal & kwaliteit

Ten vijfde heb je met het materiaal van de waterpas te kijken. Het materiaal is grotendeels bepalend voor de kwaliteit én ook het gebruiksgemak. Mijn advies is hierover vrij duidelijk: ga altijd voor een aluminium waterpas. Dit materiaal weegt weinig, maar is toch ontzettend robuust. Je geniet zodoende van extra veel gebruiksgemak en een lange levensduur.

Extra’s

Ten zesde wijs ik je op de mogelijke extra’s van een waterpas. Check bijvoorbeeld of de waterpas over handige handgrepen beschikt. Ga ook goed na bij een digitale waterpas of je hier batterijen bij geleverd krijgt. Deze batterijen zijn benodigd voor het display.

Prijs

Tot slot kún je nog met een schuin oog naar de prijs kijken. Dit vind ik zelf echter één van de minst belangrijke punten. Waarom? Omdat je voor kwaliteit moet betalen én omdat je jarenlang doet met een goede waterpas. Ga daarom voor de beste waterpas die het beste op je wensen aansluit. Daar heb je op termijn het meeste aan. Zowel tijdens het klussen als met het oog op de levensduur.

Beste waterpas

Andere klusproducten

Met de beste waterpas is klussen een stuk leuker. Daarvoor kun je mogelijk ook nog een goede tafelslijpmachine, gereedschapskoffer, werkbank, handtacker en/of rolmaat voor gebruiken. Al deze items zijn eigenlijk onmisbaar voor een fanatieke doe-het-zelver!

Veelgestelde vragen over waterpassen

Hoe controleer je of een waterpas nog nauwkeurig is?

Om te controleren of je waterpas nog nauwkeurig is, plaats je deze eerst op een vlak oppervlak dat je weet dat waterpas is. Kijk of de luchtbel tussen de lijnen van je waterpas staat. Draai vervolgens de waterpas 180 graden om en plaats hem weer op dezelfde plek. Als de luchtbel op dezelfde plaats blijft, is je waterpas nauwkeurig. Als de positie van de luchtbel verandert, moet je waterpas mogelijk worden afgesteld of vervangen.

Wat betekenen de verschillende markeringen op een waterpas?

De markeringen op een waterpas zijn er om je te helpen nauwkeurig te meten hoe vlak of recht een oppervlak is. De belangrijkste markering is waar de luchtbel zich moet bevinden wanneer het oppervlak perfect waterpas is. Dit is meestal tussen twee lijnen in het midden van de waterpas. Sommige waterpassen hebben ook hoekmarkeringen die je kunnen helpen bij het meten van specifieke hoeken, zoals 45 graden of 90 graden.

Hoe onderhoud je een waterpas om zijn nauwkeurigheid te behouden?

Houd je waterpas schoon door het regelmatig af te vegen met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen die het oppervlak of de vial (het buisje met de luchtbel) kunnen beschadigen. Bewaar je waterpas op een veilige plek waar het niet kan vallen of blootgesteld wordt aan extreme temperaturen, omdat dit de structuur en de nauwkeurigheid kan beïnvloeden.

Wat zijn de voordelen van een digitale waterpas?

De voordelen van digitale waterpassen zijn onder meer hogere nauwkeurigheid en het gemak om aflezingen te doen, vaak met features zoals geheugenopslag voor eerdere metingen en de mogelijkheid om de aflezingen op een digitaal scherm te zien, wat vooral handig is op moeilijk te bereiken plaatsen. Digitale waterpassen zijn ideaal voor precisiewerk waar kleine foutmarges belangrijk zijn.